Velka cena prahy 2023Od roku 2015 vydává IFHA (Mezinárodní Federace Dostihových Autorit) vedle Longines World's Best Racehorse Rankings, tedy takzvané mezinárodní klasifikace, také Longines World's Top 100 Group 1 Races. Jak už název napovídá, jedná se o hodnocení stovky nejkvalitnějších dostihů nejvyšší kategorie Gr.1.

Před začátkem letošní sezóny se tedy ještě jednou ohlédneme za tou loňskou, když počtvrté vydáváme českou obdobu tohoto žebříčku, tedy Klasifikaci českých jedničkových dostihů.

Při sestavování Klasifikace českých jedničkových dostihů, kterou naleznete v příslušné TABULCE, jsme postupovali obdobně jako naši zahraniční kolegové. Hodnocení jednotlivých dostihů je tedy průměrem klasifikačních známek koní na prvních čtyřech místech. Není přitom podstatné, jakou formu vyběhl kůň v daném dostihu, nýbrž jakou nejlepší formu vyběhl v dané sezóně.

Jediná výjimka z tohoto pravidla nastává tehdy, pokud se v dostihu, který je otevřený i hřebcům, umístí na některém z prvních čtyř míst klisna. V hodnocení světových dostihů se v takovém případě přičítají ke klasifikační známce klisny čtyři libry, čímž je zohledněna úleva pro klisny. Ta se v různých částech světa liší, ale protože u nás je v dostizích pro tříleté a starší koně úleva pro klisny vždy 1,5 kg, při sestavování Klasifikace českých jedničkových dostihů jsme počítali právě s touto hodnotou.

Stejně jako v mezinárodním žebříčku i pro ten český platí, že se týká pouze rovinových dostihů, v nichž mohou startovat tříletí nebo starší koně. Navíc jsme nehodnotili všechny české dostihy. Zatímco mezinárodní žebříček se skládá jen z dostihů kategorie Gr.1, takže v něm nenajdete například nejbohatší dostih světa na travnatém povrchu, tedy australský The Everest, u nás jsme hodnotili pouze dostihy první nebo vyšší kategorie. Takových dostihů se loňském roce odběhlo 33.

Nepřehlédněte: Gaspariniho bratr má jméno. Inspirované příjmením italského basketbalisty

Že se zároveň nejedná o hodnocení 33 nejkvalitnějších českých dostihů, můžeme ukázat na příkladu karlovarské Ceny Mediag PB s.r.o. Ta má totiž status II. kategorie, ale protože v ní loňské vítězství obhájil druhý nejlépe hodnocený kůň Klasifikace Vert Liberte a jedničkoví koně se umístili i na dalších místech, její hodnocení činí 79,875 kg. S touto známkou překovává téměř dvě třetiny jedničkových dostihů, když by jí patřila 12. příčka.

Za zmínku stojí, že právě hodnocení jednotlivých dostihů je klíčovým podkladem pro jejich zařazení do evropského pattern systému. K zisku statusu Listed je standardně podmínkou, aby průměrný rating posledních tří ročníků dostihu činil minimálně 100 liber, jejichž českým ekvivalentem je 90 kg. Pro země, které stojí mimo black-type systém, byla tato hranice zmírněna na 95 liber. Díky tomu loni měla premiérově status Listed polská Velká varšavská.

Z českých dostihů měl ke statusu black-type dobře našlápnuto EJC Million, který se loni po roční pauze vrátil do dostihového kalendáře, a protože letos je jeho dotace navýšena na 1,25 miliónu korun, znovu vypadá jako hlavní český adept na vstup do prestižní společnosti. Hodnocení nejlepších českých koní totiž prozrazuje, že zisk požadovaného ratingu bude jen těžko dosažitelný bez přilákání kvalitní zahraniční konkurence.

Aktuální Klasifikaci českých jedničkových dostihů vévodí stejně jako před dvěma lety 45. Velké ceny Prahy CK Martin Tour. Jako podklad k výpočtu jejího ratingu nestačila pouze česká Klasifikace, protože se mezi nejlepší kvarteto vešla dvojice koní, kteří nejlepší loňské výkony podali až po odchodu z českého tréninku. Partenit a Zariyannka se totiž na podzim přestěhovali do Francie, kde shodně vybojovali čtvrté místo v kategorii Listed. 

Zatímco v předchozích třech letech minimálně prvních šest míst obsadili chuchelské dostihy, tentokrát stříbrná pozice patří mostecké 102. Svatováclavské ceně Charvát Group. Jednalo se totiž o jediný český dostih, ve kterém se loni představil lídr české Klasifikace Ponntos. Obecně platí, že kvalitnější konkurenci mohou nabídnout dostihy otevřené nejlepším koním z několika ročníků. V Top 10 tak z klasických dostihů nalezneme pouze 103. České Derby, které v Klasifikaci českých jedničkových dostihů premiérově přeskočilo Velkou jarní cenu. 

Zdroj: Zpráva Jockey Clubu ČR, Jaroslav Fabris a Jan Žid,handicapeři JC ČR







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net