Syrenka4Včerejší vítězný double svěřenců Václava Luky v Lyonu je největším letošním úspěchem v Česku trénovaných rovinových koní, kterým se počet rovinových vítězství dosažených za hranicemi naší republiky zdvojnásobil. Pomohl i dosavadním statistikám zahraničních zisků, byť ty se už předtím vyvíjely tak, jak to český turf dosud nezaznamenal.

 
Není tajemstvím, že podobně jako téměř všechna statistická data spojená se silou domácího turfu včetně počtu startujících koní, registrovaných majitelů, dostihů i sumy dotací se v posledních letech obrátil k poklesu po dloholetém růstu i zisk českých koní v zahraničí. Ten dlouhá léta stoupal s tím, jak české stáje sbíraly zkušenosti v zahraničí, rostla třída koní u nás a snižovala se nabídka a dotační atraktivita domácích dostihů. Nemalou roli sehrál i zvyšující se počet koní zahraničních majitelů trénovaných v naší republice, ale toužících po startech v rodné zemi. Rostoucí trend se obrátil před třemi lety po rekordním roce 2017, ve kterém naši koně v cizině vydělali po přepočtu 75 194 885 korun. Od té doby tato suma klesá. Loni, kdy se ale na poklesu podílely i jarní karanténa a snížení cen dostihů v řadě zemí, dosáhla částky 49 001 232 korun.

Nepřehlédněte: vítězný double Lukových klasických nadějí. Global Man a Syrena vyhráli v Lyonu

Letošní sezóna se ale zatím vyvíjí jinak a možná ukazuje na změnu trendu. Po středečních dvou vítězstvích už čeští koně letos získali v zahraničí 15 vítězství (4 na rovinách, 11 na překážkách), k čemuž potřebovali 142 startů (63 roviny, 79 překážky), v nichž získali dalších 68 umístění (19 na rovinách, 49 na překážkách). Celková suma penalizačního zisku činí po přepočtu 7 369 700 Kč, což je nejen výrazně více než za stejné období loňského roku, ale dokonce i více než ve výše zmíněném rekordním roce 2017. Tehdy do 25. března včetně získali čeští koně v zahraničí "jen" 6 319 674 korun, tedy zhruba o milión méně. 

Zájem o další starty v zahraničí jistě podnítí i odložený start české sezóny a další snížení nabídky českých dostihů. Zda i tento fakt přispěje k vytvoření rekordu v sumě získaných cen poznáme až na konci roku. Vedle zájmu trenérů a majitelů o tom rozhodne především úspěšnost ve velkých dostizích, zvláště u rovinových koní. Překážkoví se zatím mohou chlubit velmi dobrou bilancí - z dosavadních 79 startů skončilo 60 ziskem dotovaného umístění. (miv)
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net