/PR/ Již třetí sezonu působí v českém chovu plemeník Age of Jape. Za předcházející dvě sezony připustil (včetně polokrevných) celkem 130 klisen. Chovatelé, nejen čeští, ale i slovenští, polští a rakouští, v něm právem spatřují plemeníka, jež svou univerzálností předčí naprostou většinu českých plemeníků. Plemeník zaujme již svým exteriérem nádherného hřebce ohodnoceného jako super elita. Jeho excelentní dostihová kariéra, jež na rovinách byla 12 vítězství v řadě včetně pěti klasických vítězství s výdělkem 4 598 000 Kč a na překážkách šest vítězství včetně Gd 1 s výdělkem 2 251 716 Kč, vkládá opodstatněné naděje, že pokud předá svůj genetický potenciál svým potomkům, můžeme v něm vidět plemeníka, jež posune kvalitu produkce českého chovu o notný kus dopředu.


I když v loňském roce výsledky českých koní v rovinových dostizích zaznamenaly řadu výborných výsledků i v těch nejvyšších kategoriích, největší perspektivu má český chov v překážkových dostizích. V českém chovu mají největší perspektivu hřebci, jež jsou schopni dát jak koně úspěšné v rovinových dostizích tak i v dostizích překážkových, neboť fenomén VP v ČR a z toho plynoucí obliba překážkových dostihů žádá hřebce, jež mají předpoklad produkovat koně vhodné pro obě disciplíny. Ideální teoretické předpoklady má u nás Age of Jape, jenž jako vnuk Allegeda coby dvojnásobného vítěze Arc a syn nejúspěšnějšího plemeníka střední Evropy posledních let Japa, který dal celou řadu vynikajících rovinových koní u nás běhajících např. vítězové Saint Legera TARO, SANOK, jenž dokázali porazit i potomky Galilea, řadu vynikajících koní v Polsku. Úspěchy překážkových potomků Japa na překážkách jsou na samostatný článek. Vyzvednout lze např. vítězství Galilea v Gr.1 v Anglii, Age of Japa a Diktyse v Gd 1 v Itálii a v neposlední řadě Gd vítěze Demon Magica druhého nejlepšího koně českého chovu. Důležité z hlediska genetického předpokladu jsou i výsledky polobratra Age of Japa - Magnuse, jež dokázal dát koně umístěné v klasických dostizích, tak především špičkové překážkáře-trojnásobného vítěze Mem. Kpt. Poplera Shamana, vítěze Ceny Labe Hegnuse, vítěze kvalifikací Hegnuse a Kasima a celou řadu výborných a užitečných koní. Jelikož Age of Jape měl daleko lepší výsledky na rovinách i  překážkách, lze teoreticky předpokládat i lepší výsledky potomků Age of Japa. I v letošním roce jsou nahlášeny k Age of Japovi velmi kvalitní klisny jak z českého chovu, tak tradičně i z ciziny. Namátkou Literalia a Fantazia Mia úspěšné majitelky p. Mgr. Ireny Uhlířové. Velmi nadějně vypadají první potomci Age of Japa, kteří se rodí korektní, jsou velmi dobře osvalení s patřičnou hloubkou,šířkou a především se velmi dobře pohybují a tím vším splňují první předpoklady pro úspěšnou dostihovou kariéru.

age of japove
Potomci Age of Jape: Vpravo hřebec z Pumy, narzený v době, kdy jeho matce bylo 23 let, vlevo hřebec z Divoké Kočky

Klisny budou již tradičně v péči mezinárodně zkušeného veterináře MVDr. Hlačíka, který využívá nejnovějších vědeckých poznatků především ze svých stáží v USA. Klisny jsou připouštěny pouze na zralý folikul. Toto vše spolu s vynikající plodností Age of Japa se podílí na vynikajícím procentu zabřeznutí, jež se blíží 100%. Rádi přivítáme znovu chovatele, kteří u nás již připouštěli a také chovatele, kteří k nám najdou cestu poprvé a věříme, že všichni budou spokojeni s našimi službami a později i s potomky našich hřebců Age of Japa a Ray of Lighta, jenž vyhrál 2 dostihy v Anglii a dvanáct v Československu a vydělal přes 5 mil. korun. V chovu dal jedničkové vítěze na rovinách Fabregase, Divokou Orlici a Rozálku a byl šampionem otců dvouletých koní. Na překážkách dal několikanásobného jedničkového vítěze Čárireye a celou řadu dobrých a tvrdých koní např. Kimene - druhou v Ceně Vltavy. Při připouštěcím poplatku 7 500,-Kč stojí za povšimnutí i jeho využití.

Ing. Miroslav Ševčík








    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net