Již několik let vydává Jockey Club ČR velmi zajímavou online publikaci Statistiky A 1/1 chovu v ČR, která je českou obdobou anglické Fact Book. Tvůrce naší Plemenné knihy Ing. Ondřej Plachý v ní nabízí pohled na chov i uplatnění tuzemských odchovanců z celé řady pohledů.

 
Také letošní edice, kterou JC v pátek umístil na své webové stránky, nabízí řadu dat. Můžete v ní mj. sledovat vývoj počtu chovných klisen od roku 2015, a to jak klisen tuzemských chovatelů připouštěných u nás či v cizině, tak i klisen zahraničních chovatelů, kteří využili služeb českých plemeníků.

Statistiky nabízejí i pohled na počet plemenných hřebců u nás, který v letech 2015 až 2023 vykazovat setrvalý pokles téměř na polovinu stavu z počátku sledovaného období. 

Věnují se ale i importům. Podle dat JC byl k nám loni importováno 319 plnokrevných koní, což je druhý nejvyšší počet v období od roku 2015. Součástí je i věková struktura importů, ze které zjistíte, že téměř pětinu importů tvořili tříletí koně, což potvrzuje rostoucí zájem tuzemských stájí o koně z francouzských prodejek. Francie je také zemí, z níž k nám přišlo nejvíce koní - 43%.

Nepřehlédněte: Počet připuštěných klisen se stabilizuje. Největší zájem byl o střelické hřebce

Ač v roce 2022 došlo po letech poklesu ke zvýšení počtu chovatelů, v roce 2023 jejich počet opět meziročně klesl, nicméně pokles je to téměř nepatrný - ze 116 na 113 chovatelů. Téměř 70% z nich má v chovu jedinou klisnu a jen 5 chovatelů nechalo v loňském roce připustit více jak 5 klisen, zatímco ještě v roce 2014 bylo takových chovatelů u nás 13.  

Statistiky nabízejí i pohled na využití českých odchovanců na dráze. Z nich například zjistíte, že ze 144 hříbat českého chovu narozených v roce 2020 se ve třech letech v sezóně 2023 ukázala na dráze méně než polovina - jen 68 (47%).

Miloslav Vlček







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net