tiskovka1Dnes před polednem se konala v pražském hotelu Paříž tisková konference k zahájení dostihové sezóny 2018. Kromě prezidenta Jockey Clubu ČR JUDr. Jiřího Charváta, který zároveň zastupoval i pořadatele dostihů v Mostě, se jí rovněž zúčastnili ředitel pardubického Dostihového spolku a.s. Martin Kotrba a ředitel TMM s.r.o. Martin Pecka, který tak poprvé veřejně vystupoval za pražské závodiště. Zaznamenali jsme pro vás z dnešní tiskové konference, kterou uspořádal Jockey Club ČR, ty nejzajímavější informace.


Na úvod tiskové konference vyjádřil JUDr. Charvát svou spokojenost se současnou situací v českém turfu: "Český turf je v nejlepší situaci, co kdy byl, a to jak výhrami koní v zahraničí, tak i handicapovým ohodnocením naší koňské špičky." Upozornil na sumu peněz, kterou loni vyhráli čeští koně v zahraničí. Zatímco v sezóně 2013 to bylo téměř 29 mil. Kč, tak loni již více než 75 mil Kč. Zdůraznil také to, že se čeští koně stále více prosazují mezi evropskou špičkou, tedy v blacktype dostizích. "Naše absolutní špička koní je dost široká a při mezinárodním srovnání je hodně vysoko. "

V další části svého proslovu se Jiří Charvát zamýšlel nad ekomonikou českého turfu. "Loni bylo v Česku 1046 dostihových koní a na dotacích a majitelských prémiích bylo vyplaceno 46,6 mil. Kč. Jeden dostihový kůň stojí ročně majitele cca 189 tisíc korun, což za všechny koně v tréninku představuje částku 197,7 mil. Kč. Z toho vyplývá, že podíl výher na celkových nákladech je 23,6 %. Čeští koně ale přivážejí dostihové výhry ze zahraničí, čímž se dostáváme na 61,6 % a to je zhruba 20 % nad evropským průměrem. Jsme malá země, ale naším úkolem je, aby se běhalo o více peněz. Loni se běhalo o 46 mil. Kč, a z této částky 41 % pokryly přihlášky a startovné od majitelů, což dříve bylo až 50 %, ale i tak stále platí majitelé koní hodně. Dalších 9,3 mil. Kč přerozdělil Jockey Club ze státních dotací mezi pořadatele dostihů a zbylých 17,8 mil. Kč museli sehnat sami pořadatelé. Jen pro zajímavost na mosteckém závodišti zbyla po loňské sezóně ztráta 6 mil. Kč, kterou jsem musel uhradit já a Město Most."

Jako důležitý zdroj financování v nejbližší době vidí prezident Jockey Clubu sázky. "Letos budeme mít čtyři dostihové dny PMU, což znamená příjem okolo dvou milionů korun. Dále bychom se rádi zasadili o to, abychom participovali na dotacích do sportu z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Dalším zdrojem je Betino a za nejperspektivnější považuji podílet se na projektu internetového sázení."

Ředitel pražského závodiště Martin Pecka zmínil, že převzali od minulého pořadatele dostihů kompletní kalendář 18 dostihových dnů. "Začínáme už příští neděli Gomba handicapem a není pro nás příznivý vývoj počasí, současné nízké teploty brání růstu travního porostu. Snad už ale nenapadne sníh. Co se týče areálu závodiště, tak se snažíme zpříjemnit život všem, co se v jeho prostorách pohybují. Postupně chceme areál, jehož stav je technicky neuspokojivý, vylepšovat. Myslím, že je dobře, že se našel investor, který je schopen udělat tak velkou investici. Také jednáme s Českou televizí o přenosu z Českého derby, kdy je ve stejném termínu Mistrovství světa ve fotbale. K Českému derby, které pro nás je vrcholem první části sezóny ve Velké Chuchli, vše směřujeme."

Co se týče dlouhodobé budoucnosti pražského závodiště, tak ředitel Pecka prozradil, že by se mělo jednat o areál podobný slovenskému Šamorínu. Dozvěděli jsme se ale i nejbližší změny. "O prvním dostihovém dnu již půjdou diváci vchodem přes turnikety s vnitřním navigačním systémem, který usnadní návštěvníkům orientaci v areálu závodiště. Dokončujeme také nový interiér malé sázkové haly a restaurace. Do poloviny května bychom rádi zprovoznili tréninkové kolbiště a upravíme kruhovou jízdárnu. A změn také dozná provoz okolo velkého a malého paddocku. A rovněž chceme dotvořit dětskou zónu závodiště."

Ředitel závodiště v Pardubicích Martin Kotrba uvedl k letošní sezóně na našem největším překážkovém závodišti také několik zajímavostí. "Uspořádáme celkem 9 dostihových dnů. Začínáme 8. května a Velká pardubická se bude konat 14. října. Den před ní se ale bude konat také velmi zajímavý dostihový den, který vyvrcholí klasickou steeplechase o milion korun. Město Pardubice bude investovat 6 milionů korun do parkoviště v centru závodiště, čímž chce zpříjemnit návštěvníkům pobyt. Také probíhá rekonstrukce vážnice."  Martin Kotrba dále prozradil zajímavou informaci směrem k Velké pardubické. "Máme přislíbenu účast koní z Francie a také jednoho výborného irského překážkového koně. Jednání o účasti koní ve Velké pardubické ale samozřejmě dále probíhají."

Na závodišti v Mostě letos proběhne šest dostihových dnů, což je o jeden méně než loni. "Nepočítali jsme s tím, že i menší závodiště udělají tolik dostihových dnů, což je samozřejmě dobře. Jsme ale připraveni ještě jeden dostihový den v Mostě udělat, kdyby se nějaký plánovaný mítink neuskutečnil. Jinak myslím, že jsme na sezónu v Mostě dobře připraveni," uvedl JUDr. Charvát.

Na závěr tiskové konference ještě zazněla informace o rozsahu letošního sázkového provozu . "Na osmi závodištích bohužel nejsme schopni poskytovat sázkové služby v souladu se zákonem," upozornil Martin Pecka. "V případě porušení zákona nám hrozí pokuta tři miliony korun za jeden dostihový den. TOTO CZ tak bude nabírat sázky jen v Pardubicích, Mostě, Praze, Karlových Varech a Lysé nad Labem. A také současně nelze přijímat sázky na dvou místech. Ještě ale mají ostatní pořadatelé dostihů možnost dopořízení infrastruktrury sázkového systému, který by odpovídal požadavkům ze zákona."

Michaela Zemanová



 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net