V těchto týdnech jsme se čtyřmi koňmi stáje Josef Aichner ve francouzském Pau a pro mě je to moc dobrá příležitost k návratu k ježdění. Jezdím tady jenom v tréninku dva loty a rozhýbávám se po zranění. Na práci je to naštěstí v pohodě, ale určitě to ještě není na ježdění v dostizích, tam bych určitě ještě nemohl koně pořádně vyjet.
Hodně cítím třísla, ale tělo si zvyká na dostihové sedlo a zdá se, že jsme na dobré cestě. Nedávám si ještě nějaký přesný termín, kdy bych se chtěl vrátit, ale zdá se, že bude letos na jaře před startem Merana vypsané taky nějaké Miláno, a tak bych se snad v dostihu mohl objevit právě tam. Tady v Pau jsem v dostihu nikdy nejezdil a když vidím zdejší podmínky, je to tak trochu výzva i pro mě, někdy se sem vrátit přímo do dostihů.
Sem do Pau je to hodně dlouhá cesta, ale koně se dobře aklimatizovali, dva dny po příjezdu si zkusili dostih a my je teď připravujeme na další starty koncem tohoto týdne. Kvalita konkurence je tady asi vyšší než v Cagnes-Sur-Mer, sem jezdí ti nejlepší trenéři a hodně kvalitní koně. Uvidíme, jak se nám tady povede uspět. Věřím, že ten druhý start bude pro naše koně zajímavější. Uvidíme, jak se jim povede, Sternkanz s Capivarim půjdou handicapy, protože už mají ve Francii něco vyděláno, a podobně je na tom taky Guena des Mottes.
Pro trénink tu jsou vážně skvělé možnosti. Tréninkové středisko tu mají mimo toho dostihového, je to úplně oddělený provoz a chystá se tu spousta koní, překážkoví i rovinoví. K dispozici je polytracková dráha, dvě pískové, jedna travnatá, a k tomu asi 60 nebo 70 skoků všech úrovní postavených na písku nebo na trávě. Určitě je pro přípravu z čeho vybírat, dají se tady dokonce i natrénovat skoky na zdejší cross country. Koně tady pracují celkem v pohodě, jsou v pořádku i psychicky a na trénink to tu je příjemné a dobré. Máme ale letos štěstí, nemají tu ty proslulé podmínky, kdy je to hodně hluboké a trápí je mizerné počasí.
Samotná dostihová dráha se mi taky moc líbí, je hodně rozmanitá, běhají se tu i diagonály a nabízí se tu spousta možností, jak tu udělat zajímavé dostihy. No a krosová dráha, to je vážně mazec, ty seskoky a výskoky jsou tu vyšší než jinde ve Francii a je to náročné, ale myslím, že třeba takový Brunch Royal by si tu poradit dokázal.
Zaznamenal Petr Guth