ShergarTo Epsom Derby bylo výjimečné, stejně tak jeho působivý vítěz. A ještě výjimečnější, a zde nutno dodat, že bohudík, byl i vítězův další osud, o kterém dodnes nevíme vše a zřejmě ani nikdy vědět nebudeme...

V roce 1981 českému turfu vládli koně z linie polského Nasrullahova vnuka Tunyho (Zucchero), jehož syn Nelson zvítězil v Československém derby, zatímco vnučka Freda po Tauchsport (Tuny) vyhrála Oaks (tehdy Memoriál Ing. B. Tichoty) i Saint Leger. Ale děly se i jiné věci. Počátkem dubna byl otevřen Palác kultury a v září došlo k výbuchu hnědouhelného dolu v Louce u Litvínova, který si vyžádal 65 obětí.

Prvního ledna se tehdejší Evropské hospodářské společenství (EHS), základ dnešní EU, rozšířilo o Řecko, v červenci se konala svatba prince Charlese a princezny Diany a 12. srpna uvedla společnost IBM Osobní počítač, první generaci stroje, na kterém dnes vzniká i tato rubrika.  V USA vystřídal v křesle prezidenta Jimmyho Cartera Ronald Reagan.

Anglie v první polovině roku sledovala vítězné tažení tříletého hnědáka Shergara. Hřebec s bílou lampou, reprezentující zelenočervené barvy Aga Khana, po suverénním ovládnutí předzkoušek derby, nastoupil jako nejžhavější favorit na start Epsom derby a dostih...

 

 

... skvělým způsobem vyhrál. V poli snadno identifikovatelný hřebec se držel stále blízko čela, do vedení přešel velice brzo, ale to mu nijak nezabránilo v tom, aby pod devatenáctiletým žokejem Walterem Swinburnem, který se v derby představil poprvé, vyhrál s rekordním náskokem 10 délek.

Poté vyhrál s Lesterem Piggottem i Irish Derby (o 4 délky) a stejnou ztrátu na něj měl nejlepší ze soupeřů i v King George VI and Queen Elizabeth Stakes. Jedinou porážku jako tříletý utrpěl v Saint Leger, kde podlehl Cut Above.

Poté Shergar (Great Nephew) odešel do chovu. Aga Khan jej syndikalizoval a prodal 34 podílů na něm po 250 tisících liber (6 si ponechal), což hřebce ocenilo na 10 miliónů liber. Mezi kupci podílů byl mj. i John Magnier, spolutvůrce nejúspěšnější chovatelské operace v evropském chovu Coolmore.

Shergar úspěšně absolvoval první připouštěcí sezónu, z níž se mu narodilo 35 potomků. Během mlhavého odpoledne 8. února 1983, týden před zahájením Shergarovy druhé sezóny v chovu (nahlášeno bylo 55 klisen), byl hřebec unesen a od té doby jej již nikdo nespatřil. Pokud vládnete Shakespearovým jazykem, podívejte se na rekonstrukci toho, co se tenkrát stalo.
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net