GrundyZatímco v předchozích třech částech našeho seriálu jste mohli vidět dostihy z USA, ve kterých vítěz ukázal výraznou převahu nad soupeři, tentokrát vás čeká souboj na ostří nože z kolébky turfu Anglie.

Psal se rok 1975. V USA byla založena společnost Microsoft (ale též kapela Iron Maiden), skončila válka ve Vietnamu, Rudí Khmerové nastolili v Kambodži komunistickou diktaturu a u nás došlo ke změně na čele státu - Ludvíka Svobodu vystřídal Gustáv Husák. V tehdy ještě staré dobré Anglii převzala po Edwardu Heathovi vedení konzervativní strany Margaret Thatcherová, ale dostihovou veřejnost přivedl do varu mnohem více souboj dvou hvězd v největším letním srovnávacím testu na 2400 metrů King George VI and Queen Elizabeth Diamond Stakes. 

Anglický list The Guardian jej ve své stati "10 největších dostihů všech dob" umístil na druhé místo, mnohá média jej hodnotí jako dostih století. Na startu velmi kvalitně obsazené zkoušky se 26. července postavili mj. vítěz Eclipse Stakes Star Appeal či jedna z nejlepších klisen historie turfu Dahlia (později matka loni v Napajedlích působícího Llandaffa), ale největší pozornosti se těšila čtyřletá hvězda Bustino (Busted) a o rok mladší Grundy (Crepello), který ve dvou letech získal titul šampióna a měl za sebou i triumf v Epsom derby.

Bustinův trenér Dick Hern věděl, že hlavní zbraní jeho svěřence je vytrvalost a tak do dostihu poslal dokonce dva vodiče, aby se postarali o svižné tempo. Úkol splnili na jedničku, ale na to se raději podívejte sami.




V závěru Bustino, kterého žokej Joe Mercer, tehdy možná nejstylovější anglický jezdec, poslal do vedení 800 metrů před cílem, podlehl Grundyho finiši. Vítěz vyběhl nový rekord ascotského závodiště - 2:26,98, čímž zlepšil dosavadní o téměř 2,5 sekundy. O kvalitě vyběhnutého času vypovídá i skutečnost, že se jej překonat až o 35 let později Harbinger, který zaběhl 2:26,78.

Pro Grundyho byl triumf v King George vrcholem kariéry, poté doběhl čtvrtý v Benson and Hedges Gold Cupu (dnes Juddmonte International) v Yorku a odešel do chovu na National Stud, v roce 1983 jej za 1,6 miliónu liber koupili japonští chovatelé. Také Bustino se již z náročného dostihu nevzpamatoval. V přípravě na Prix de l'Arc de Triomphe si přivodil zranění na přední noze a odešel do chovu.     

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net