marquis hastingsPřed 147 lety, 10. listopadu 1868 zemřel ve věku pouhých 26 let dostihový majitel a především slavný hráč Henry Weysford Charles Plantagenet Rawdon-Hastings, pro dostihové publikum známý více jak Marquess of Hastings.


Do dostihových análů vešel jako majitel, jehož stáj čítala až 50 koní a také svou sázkou na Epsom Derby v roce 1867, ve kterém sázel proti Hermitovi. Toho vlastnil jiný z tehdejších titánů Henry Chaplin. Favorit Derby se pár dní před startem rozstonal - v tréninku málem upadl a jak se ukázalo později, praskla mu céva a z nozder mu tekla krev. Hastings se tehdy rozhodl využít slabosti soupeře a zahrál si na bookmakera, přičemž na triumf Hermita nabídl obrovský kurz. Chaplin se nedal zahanbit a, zřejmě spíše díky cti než rozumu, na Hermita společně se svými přáteli vsadil nemalou částku. Ještě před distancí se zdálo, že se Hastings bude těšit příjemné výhře, ale famózní Hermitův finiš rozhodl jinak a hřebec o krk zvítězil.

Dobové sloupky tehdy ocenili, jak gentlemansky Hastings bez mrknutí oka vyplatil prohranou částku, údajně šlo o 120 tisíc liber. Až o rok později, na smrtelné posteli přiznal, že mu Hermitovo vítězství zlomilo srdce. "Ale nedal jsem to na sobě znát, viďte," zněla jeho slavná poslední slova.  
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net