Chantilly1836Jedním z prvních evropských Derby je derby francouzské, které se koná první červnovou neděli. Jeho úvodní edice se odběhla 24. dubna 1836 a byla, jako velká většina ostatních, inspirována úspěchem derby v Epsomu.


Výjimečné názvem, mělo zpočátku i jinou distanci - až do roku 1843 se běhalo na 2500 metrů. Původně byl dostih otevřený jen koním narozeným a odchovaným ve Francii, zahraniční konkurenci byl otevřen až v roce 1946. Dostih se historicky běhá v Chantilly, jen v revolučním roce 1848 se přesunul do Versailles, dostih se stěhoval i během prusko-francouzské války i obou světových válek. Během té druhé derby hostilo překážkové Auteuil.

Dlouhá léta byl dostih přímou konkurencí Epsom derby, běhajícího se stejný víkend a i to byl jeden z důvodů, proč se pořadatelé rozhodli v roce 2005 dostih zkrátit na 2100 metrů. Dostih se tak sice přestal ucházet o stejné koně jako Epsom, ale ztratil mnohé ze svého předchozího šarmu a skutečným derby, jak tento dostih v Evropě vnímáme, už není.  








    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net