hermansdorferova25.5. 1969 byl dnem jedné z největších sportovních tragédií v dějinách našeho turfu. Míla Hermansdorferová si na provinčních dostizích v Táboře zlomila pravou nohu a přišla tak o start v Čs. derby na Reliefovi, jehož stálou jezdkyní do té doby byla.


Relief o několik týdnů později derby skutečně vyhrál, ale pod žokejem Hulešem. Populární startér a dopisovatel Svobodného Slova ing. Jiří Šindler ve své reportáži o tomto dostihu tehdy napsal: "Jako malé dítě se paní Hermansdorferová raduje. Její nervozita při dostihu se dá těžko popsat. V rovince to nevydržela: ,Rolande, Rolande, ježíšmarjá, jdi Rolande!' Tleská, je šťastná, třebaže prohrála sázku. Vsadila se, že vyhraje o šest délek…"

Smůla populární jezdkyně spočívala ve skutečnosti, že v případě triumfu s Reliefem by se stala vůbec první ženou - jezdkyní na světě, která zvítězila v derby. Když se jí o tři roky později přece jen povedlo derby vyhrát v sedle Crapoma, byla už "jen" druhá. Své národní derby totiž mezitím získala Holanďanka Ina Schwarzkächel.

crapom derby

foto Marek Skála









    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net