Taran227. dubna 1980 se v mimoňském hřebčíně, tehdy spadajícím pod VV Zákupy, narodil Masisově dceři Tarantelle syn, jehož otcem byl vítěz Československého a maďarského derby Norbert. Dostal jméno Taran.


Hřebec, kterého dnes můžeme pasovat na vůbec nejlepšího mimoňského odchovance celé jeho historie, připravoval ve Velké Chuchli trenér Jaroslav Drlík, který jej ve dvou letech vyslal do tří startů. Debutoval až v druhé polovině září, kdy doběhl třetí v dostihu IV. kategorie na 1000 metrů v Chuchli. Vítězství si odnesla Apenina, ale mnohem zajímavější byli koně, kteří skončili za Taranem - Visconsin a Centurie. Druhý start, opět ve čtyřkách, už Taran proměnil v lehké vítězství a sezónu zakončil čtvrtým místem v Ceně zimního favorita, kterou lehce o 10 délek vyhrál jiný Norbertův syn Visconsin. 

Do klasické sezóny nevstoupil Taran nijak š'tastně - v Ceně tříletých hřebců (tehdy se běžela jako Cena Klubu odívání mladých) ztratil v okamžiku startu jezdce a neuspěl ani ve Velké jarní ceně, ve které doběhl na devátém místě. Pak ale přišla Velká červnová cena, která ukázala, že delší distance budou tím, co Taranovi skutečně pasuje. V tehdy mimořádně dobrém čase 2:19,34 dostih lehce vyhrál, 2 1/2 délky za ním skončila Centurie.

O tři týdny později tito dva odskakovali jako dva největší favorité Československého derby, sledovaní vítězem Velké jarní ceny Pittsburghem, u něhož však panovaly obavy, zda dokáže prostát distanci 2400 metrů. Cestu k životnímu triumfu Taranovi usnadnilo zranění Centurie ve startovacím boxu, ale lehkost, s jakou v cílové rovince ošel od soupeřů, kterým nadělil 11 délek, společně s vyběhnutým časem 2:32,96, ukázala, že je koněm mimořádné třídy. Druhý doběhl Pittsburgh, Centurie skončila mezi poraženými.

derby taran
Taran vítězí v Československém derby

Taran se poté vydal do Budapešti na Kincsem díj, ale v dostihu měl kolizi a neuspěl a neuspěl ani v Ceně Varšavy na Mezinárodním mítinku ve Varšavě, kde doběhl sedmý. Kalich hořkosti vypil až do dna v Saint Leger, na jehož startu už byla v plné síle jeho pravidelná soupeřka Centurie, která tehdy v rekordním čase vyhrála s náskokem 8 délek, zatímco Taran stačil jen na čtvrté místo.

V tréninku zůstal Taran i následující dvě sezóny. Ve čtyřech letech mj. znovu podlehl Centurii ve Zlatém poháru, ale dokázal vyhrát jedničkovou Cenu Stadiónu, o rok později vyhrál nejprve skvělým stylem Cenu 40. výročí osvobození ČSSR a znovu velmi lehce i Zlatý pohár. Opět zkoušel štěstí i v zahraničí, ve Freundschaftreis po hodně špatném průběhu doběhl druhý, třetím místem v Ceně Moskvy na Mezinárodním mítinku v Budapešti jeho kariéra skončila. Celkem během ní absolvoval 20 startů, 6x zvítězil, 3x doběhl druhý a 3x třetí, vydělal celkem 290.700 Kčs, 15.000 Ft a 7.000 východoněmeckých marek.

V chovu, kde působil až do roku 2002, si vzhledem k přáležitosti nevedl zle. Jeho syn Garibaldi vyhrál Memoriál dr. Frankenbergera a derby revanš, v samotném Českém derby doběhl třetí, stejně Severino, vítěz Československé ceny.     

Taran2







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net