Před 18. lety 3. listopadu 1997, ukončil trenérskou kariéru William Lee Shoemaker, nebo jak je spíše znáte Bill Shoemaker. Jeho trenérská kariéra začala roku 1990, ale nebyla zdaleka tak úspěšná jako Shoemakerova kariéra v sedle.

 
Bill Shoemaker patří k nejslavnějším žokejům celé dostihové historie a svými 8833 vítězstvími řadu let držel světový rekord. Jezdit přestal ve svých 59 letech roce 1990, krátce poté se vrhl na trénování koní. K jeho klientům patřil mj. i veleúspěšný americký majitel Allen Paulson, mj. majitel tajových hvězd jakými byli Cigar či Arazi. Shoemakerovi se ale v trénování nedařilo tak, jako v sedle, neusnadnila mu je ani jeho vážná automobilová nehoda v roce 1991, po které zůstal upoután na invalidní vozík. Celkem jeho svěřenci absolvovali 714 startů, 90 z nich vyhráli a vydělali 3,7 miliónu dolarů.

Bill Shoemaker zkoušel ještě jednu profesi - po vzoru Dicka Francise se vydal na psaní detektivních románů z dostihového prostředí. Napsal celkem tři, dva z nich - S ohněm v zádech a S větrem o závod, vyšly i v českém překladu.







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net