2000 guineas 2017Loňský šampión, vítěz National Stakes (Gr.1) i Dewhurst Stakes (Gr.1) Churchill (Galileo) potvrdil roli favorita a po skvělém výkonu vyhrál první klasický dostih anglické sezóny Qipco 2000 Guineas (Gr.1, 3 hř+kl., 1600 m, 500.000 liber, záznam).


Ač proti němu nastupovali hned tři soupeři, kteří dosud neokusili hořkost porážky, Churchill i při sezónním debutu potvrdil loňskou třídu. V poli 10 koní jej Ryan Moore držel na třetím - čtvrtém místě za vodícím stájovým kolegou Lancaster Bomber, poté, když se mu otevřela cesta (a skončila falešná bariéra) nasadil Churchill finiš, na který nikdo ze soupeřů nenašel odpověď. Druhý, délku za vítězem finišoval druhý favorit a vítěz jednoho z trialů Barney Roy (Excelebration) s Jamesem Doylem, který měl chvilku problém najít cestu, třetí finišoval další dosud neporažený hřebec - francouzský host Al Wukair (Dream Ahead). Lancaster Bomber dokázal uhájit čtvrté místo, za ním se seřadili Frankelovi synové Dream Castle a Eminent, přičemž druhý jmenovaný, vítěz Craven Stakes Eminent, měl v závěru kolizi a vypadl z rytmu.

Churchill, který je rekordním osmým vítězem 2000 Guineas v péči Aidana O'Briena, je zároveň třetím vítězem dostihu po Galileo (po Frankelovi a Gleneaglesovi). Matka Meow (Storm Cat) vyhrála ve dvou letech listed na 1000 metrů a doběhla druhá v Queen Mary Stakes (Gr.2) v Ascotu, její polosestra a Churchillova blízká příbuzná Aloof (Galileo) zvítězila v Denny Cordell EBF Fillies Stakes (Gr.3) na 1800 metrů. (miv)

Technický výsledek dostihu
 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net