sk derby 202432. Slovenské derby společnosti Lesy SR (Gd3, 3 hř+kl., 2400 m, 50.000 eur) skončilo velkým překvapením. Poměrně suverénně se v něm prosadila hnědka stáje OZ Roza s.r.o. FRANCIS GOLD (Kodiac), kterou s přehledem odjezdil žokej Petr Foret. Klisna je teprve šestým vítězem úspěšné jezdkyně a nyní i trenérky Venduly Korečkové, která svou novou kariéru zahájila před dvěma lety a klasický triumf druhé z Ceny Arvy je výrazně největším úspěchem v roli trenérky.


Podle papírových předpokladů měli ve slovenské modré stuze hrát prim čeští koně. V roli favorita nastupoval třetí z Českého derby Pirlo (Amaron), druhou šancí byl Cheeky Boy (Holy Roman Emperor) a třetí poražený favorit pražského vrcholu San Sebastian (The Grey Gatsby). Předpoklad o úspěchu koně připravovaného v Česku vyšel, ale zasloužil se o něj kůň, s nímž se mezi nejlepšími příliš nepočítalo. 

Dostih ve svižném tempu odvodila domácí Ninna Best s Martinem Srncem, za kterou se usadil Merino. Favorizovaný Pirlo, do jehož sedla byl povolán Jiří Palík, cválal kolem šestého místa, nedaleko za ním se na bariéře držel San Sebastian, který pár desítek metrů po startu ošklivě klopýtl, pole uzavíral další z českých favoritů Cheeky Boy se svým trenérem Michalem Demem. Vzadu se držela i Francis Gold, kterou Petr Foret usadil na třetím místě od konce a setrval na něm až do závěrečného oblouku. Během něj si začal lepšit pozici a ač jej posun zvenčí stál několik metrů navíc, do cílové roviny už klisna nastupovala s malou ztrátou na čelo. Na něm se překvapivě stále držela Ninna Best, přes kterou až na distanci přešel Hájek (Decorated Knight), ale rozhodující byl silný finiš FRANCIS GOLD, která 100 metrů před cílem přešla do čela a do cíle dorazila s náskokem  2 3/4 délky ve vynkajícím čase 2:28,89. Druhý doběhl Hájek, v jehož sedle za zraněného žokeje Madihiho zaskočila Sofie Kvízová, třetí místo patřilo Ninně Best. Favorizovaný Pirlo finišoval čtvrtý před Merinem a San Sebastianem, Cheeky Boy doběhl osmý.

Francis Gold, která je teprve druhou vítězkou v historii Slovenského derby, byla stájí Františka Rozy zakoupena jako dvouletá na breeze-upu v Baden-Badenu za 32.000 eur. Klisna je dcerou populárního Kodiaca (Danehill), který se uplatňuje především jako otec dvouletých koní a koní na kratší distance. Matka Rayda se dvakrát umístila, je však polosestrou Gr.2 vítězky a matky dvou blacktype potomků Raydary (Rock of Gibraltar). Ze stejné rodiny pochází i slovenský šampión Ryan (Generous). 

Další čtyři česká jedničková vítězství

Také v rámcových dostizích nejvyšší kategorie se dařilo českým koním. První jedničkové klání, 31. Ceny Mysa (I.k., 1000 m, 7.000 euro) ani nemohlo skončit jinak než úspěchem českého koně, protože do startovacích boxů se postavila pouze pětice koní připravovaných v ČR. Dostih pro sebe ve velmi dobrém čase 0:57,90 rozhodl vítěz Prípravné ceny, desetinový favorit CAPITANO (Al Wukair) s Václavem Janáčkem, v němž má stáj Lokotrans a trenér Luboš Urbánek zřejmě důstojného nástupce skvělého sprintera Jir Suna (Shamardal). Druhý se ztrátou jedné délky finišoval Shershab (Shalaa) a třetí místo patřilo valachovi Inca Dream (Profitable).

Václav Janáček v sedle českého favorita uspěli i v následující 41. Bratislavské míli (I.k., 1600 m, 10.000 euro), kterou v novém rekordu bratislavské dráhy 1:35,99 opanoval zvenčí ze zadních pozic útočící MEMENTO MORI (Fast Company), jehož pro stáj BoKaBau s.r.o. připravuje Václav Luka mladší. Druhé místo obsadil domácí Manatan (Manatee) a třetí tempo diktující Politicum (Lethal Force).

Největší šancí domácích koní na úspěchy byla 31. Ceny Pat's Music (I.k., 3+ kl, 10.000 euro), ve které se devíti domácím klisnám postavila jediná česká zástupkyně Hennezis (Almanzor). Navzdory sázkovým předpokladům si vítězství stylem start-cíl odnesla na Slovensku připravovaná, ale v Česku narozená ANIKA (Eagle Top - Astorka, Arakan), klisna z vlastního chovu stáje Lokotrans Slovakia, vedená Jánem Havlíkem. Dvě délky zpět finišovala na druhém místě Free Folie (Free Eagle), třetí peníze patřily Shee Free (Free Eagle).    
Výsledek ovlivnil hromadný pád na konci oblouku před cílovou rovinou, kde přes zřejmě fatálně zraněnou Palmeru (Jukebox Jury) padly další tři klisny Rhapsody (Fairlypi), Blue River (Fairlypi) a Mustela (War Command). 

Zmíněný incident vyvolal změny a posun v programu, a tak se jako poslední jedničkový dostih běžel 31. Zlatý pohár (I.k., 4+, 2600 m, 10.000 euro), který měl původně předcházet Slovenskému derby. I v něm se prosadil český favorit, kterým byl předloňský vítěz Slovenského derby GASPARINI (Eagle Top). Odchovanec Petra Karlíka, připravovaný Janem Demelem, si s přehledem poradil s konkurencí i závěrečným pokusem o trhák v podání Briliant Stara (Sea The Stars) a pod svým stálým partnerem Jiřím Palíkem jistě o dvě délky zvítězil. Českým zástupcům v pořadí Brilliant Star - Hello Hola Hay a Norton patřily i další tři příčky v cíli.

Miloslav Vlček







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net