lestran2Zatímco Česko může vedle hokejového titulu slavit i nového nejbohatšího koně své historie, dostihová Anglie se chystá na sobotní Epsom derby, nejvýznamnější dostih tamního kalendáře. Ač to na první pohled nemusí být patrné, obě dostihové události mají mezi sebou silné pouto. Pouto, které znovu potvrzuje letitý Tesiův výrok o významu anglické modré stuhy pro vývoj plemene anglického plnokrevníka.

 
Mám rád Epsom derby. Přiznám se, a snad mi to našinci prominou, že se na něj těším dokonce víc i než na derby naše. Má to jeden hlavní důvod. Zatímco příběh Českého derby doběhem svým způsobem končí, u Epsom derby je to, alespoň z mého pohledu, naopak. Jeho doběhem začíná příběh o tom, jak se vítěz, ale nejen vítěz, prosadí v chovu či o tom, jak úspěch syna nastartuje chovnou kariéru jeho otce. Epsom derby zkrátka nabízí to, co našemu stále více chybí - vliv na chov, na možnost sledovat další vývoj úspěšné krve, zakládání dynastií či rodin, zkrátka to, co alespoň mne na dostizích přitahuje nejvíc.

Samozřejmě zdaleka ne každý ročník anglického derby zrodí plemeníka, který výrazně ovlivní chov a to jak jeho samotným triumfem, či úspěchem jeho potomka. Nicméně každý rok se rodí více či méně oprávněná naděje, že se tak stane a to z něj jistě nejen v mých očích dělá mimořádný zážitek. Častěji se tyto naděje nenaplní, ale i z tohoto pohledu "nepovedený" ročník může ovlivnit dostihové dění třeba jen lokálně. Z pohledu našeho turfu byl mimořádně zajímavým ročník 2006, ač z něj žádný velký plemeník nevzešel.

Globálně průměrný, z českého pohledu mimořádný

Z těch ročníků, které jsem byť pouze skrze TV měl možnost vidět, patří k těm, na které vzpomínám nejméně rád a když si před každým ročníkem pouštím některé ročníky, tento většinou vynechám. Důvod je prostý - fatální zranění mého tehdejšího favorita Horatia Nelsona (Danehill) v cílové rovině, svěřence Aidana O'Briena, který s Kierenem Fallonem odskakoval v kurzu 11:2 jako druhá šance dostihu. To ale nic nemění na tom, že to byl právě tento ročník, který se ze všech anglických modrých stuh posledních dvou dekád na našem turfu podepsal nejvíc.

Vítězem se tehdy stal SIR PERCY (Mark of Esteem), posléze zařazený do chovu Kirsten Rausing na Lanwades Stud, kde působí dodnes. Poplatek 7.000 Ł ukazuje, že v anglickém chovu patří k plemeníkům středního kalibru, který si nevede zle, dosud dal 26 blacktype vítězů, ale k elitě tamních hřebců má daleko. Na našich drahách však měl hned několik velmi úspěšných koní. Skvělou reklamu mu zde dělala trojnásobná klasická vítězka Ley Percy, dva klasické dostihy vyhrála Falcon Baby, jedničkové triumfy na rovině i proutěnkách získala Giannina, výborně si vedl i zimní favorit a vítěz Velké červnové Sirius Shine, v klasice se umístila i Rabbit Percy. Sir Percymu u nás běhalo poměrně dost potomků a nemalou zásluhu na to měl bloodstock agent Tomáš Janda, který hřebce vyhodnotil jako plemeníka s dobrým poměrem cena/výkon navíc s žádanými vytrvaleckými dispozicemi.


K úspěšným propagátorů, Sir Percyho patřil i zimní favorit a vítěz Velké červnové ceny Sirius Shine

Druhý tehdy skončil 66:1 outsider DRAGON DANCER (Sadler's Wells), který působí v National Hunt chovu a aktuální držitel anglický Nunstainton Stud za jeho služby žádá 1.500 Ł. Nepatří k výjimečným plemeníkům a do našeho turfu přišel jen jediný jeho potomek. Oním potomkem však je úspěšný reprezentant překážkové megastáje Josefa Aichnera Lord Dragon, který ve žluto-černých barvách vyhrál dva listed překážkové dostihy v Itálii a loni na sklonku roku se mu podařilo zvítězil v Prix Katko, steeplechase o 110.000 € v Cagnes-sur-Mer.

Hřebcem, který ze všech účastníků Epsom derby 2006 dostal v chovu největší šanci, byl třetí v cíli DYLAN THOMAS. Coolmore v něm svégho času hledal Danehillova nástupce, ale šestinásobný Gr.1 vítěz, který posléze zvítězil v i v Prix de l'Arc de Triomphe, vysoká očekávání nenaplnil a z původních 50 tisíc eur klesl jeho připouštěcí poplatek až na 4 tisíce. Na našich drahách se ale jeho potomci neztratili, naopak. Vzpomeňme například vítězky Oaks Amgu River a Dylanku, sériové italské vítěze Big Mago a No Pasaran či dalšího vynikající překážkáře Swinging Thomase.

Další v pořadí Hala Bek (Halling), který skončil v australském chovu, ani ve Španělsku zakotvivší Visindar (Sinndar) u nás žádné potomky neměli a nemohl je mít ani Best Alibi (KIng's Best), který byl vykastrován a skončil na proutěnkách. Zato sedmý v cíli SIXTIES ICON (Galileo), pozdější vítěz St. Leger, po sobě v našem turfu zanechal stopu zcela mimořádnou. Zasloužil se o ní trojnásobný Kůň roku a jeden z nejlepších plnokrevníků naší historie Nagano Gold, dvojnásobný listed umístěný, umístění v Gr.1 i na Royal Ascotu. Vedle něj si výborně vedla i vítězka Svatováclavské ceny Sweeticon.


Nagano Gold poráží ve Wielke Warszawske dalšího současného českého plemeníka Night Tornada. Foto Tor Sluzewiec

Dokonce ještě výraznější stopu u nás zanechal LINDA'S LAD. Sadler's Wellsův syn, který s Frankie Dettorim v sedle patřil s kurzem 9:1 do okruhu favoritů, odešel po skončení dostihové kariéry na francouzský Haras de Grandcamp, později přesídlil do Anglie, kde stál ve třech různých hřebčínech. Pro nás se však podstatnější jeho působení ve francouzském překážkovém chovu, z něhož vzešly dvě mimořádné individuality - čtyřnásobný vítěz Gran Premia a nejbohatší kůlň české historie L'Estran, a vítěz vrcholu sezóny v Cagnes-sur-Mer, posléze pátý v největší kontinentální steeplechase Grand steeple-chase de Paris (Gd1) Suroit.   

V chovu překážkových koní skončil i desátý PAPAL BULL (Montjeu), který měl sice na našich drahách jen jediného potomka, tím však byl trojnásobný překážkový vítěz Ho My God, třetí z pardubické Stříbrné trofeje (NL).

Papal Bull uzavírá seznam účastníků Epsom derby 2006, kteří působili nebo dosud působí v chovu a jejichž potomek či potomci se dostali do českého tréninku. I tak se u nás ukázali potomci celkem šesti jeho účastníků a každý zde měl koně s jedničkovou výkonností, což při vesměs nijak vysokém počtu jejich potomků je velmi působivá bilance. Až tedy budete v sobotu sledovat letošní Epsom derby, nesoustřeďte se jen na vítěze. Možná bude mezi poraženými nějaký budoucí plemeník, s jehož potomky se v budoucnu budete setkávat na našich drahách či dokonce možná budou šířit slávu českého turfu v zahraničí.

Miloslav Vlček







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net