DallyHitRovněž druhý letošní dostihový den v pražském Conseq Parku nabídne v neděli od 14 hodin osm dostihů. Polovina z nich je určena koním ročníku 2014. Vzhledem k blížícím se klasickým dostihům je pochopitelně očekávanou zkouškou 43. Memoriál Rudolfa Deyla s desítkou klisen na startu včetně třetí klisny z Klasifikace dvouletých Maydy. Diváci se ale mohou těšit také na výborně obsazenou 59. Velkou dubnovou cenu Erste Factoring, v jejímž startovním poli nechybí Kůň roku 2016 a také Nejlepší mílař a starší kůň sezóny 2016 Dally Hit. Zeptali jsme se proto její trenérky Ing. Ivany Pejškové jak na tom loňská sedminásobná vítězka po období zimní přestávky je a také co si myslí o účastnících Velké dubnové ceny.


59. Velkou dubnovou cenu Erste Factoring (4+, I.k., 1800 m, 150.000 Kč) vybojuje deset koní a polovinu z nich tvoří zástupci loňského klasického ročníku. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se třetí ze Saint Legeru Golden Devil (Pop Rock), třetí z Velké jarní ceny Johnny Whistle (Silver Whistle), šestý z Českého derby Urban Joy (Galileo), vítěz Velké ceny BBAG Jarahi (Lope de Vega) a těsně druhý z Českomoravské ceny Approcaillis (New Approach) se s ostřílenými staršími kolegy bez hmotnostní úlevy srovnají. Není bez zajímavosti, že Urban Joy a Jarahi změnili v období zimní přestávky trenéra.

Koněm, který by měl hlavně prověřit jejich schopnosti, je skvělá Dally Hit (Ad Valorem). Reprezentntka stáje Hippolit Star Pejšková po takřka domácí neporazitelnosti potvrdila na závěr sezóny svou velkou třídu i na mezinárodním poli a druhým místem v Listed Grosser Dresdner Herbstpreis se zařadila mezi blacktype koně. Jak na tom před svým prvním letošním startem je? "Dally přezimovala dobře jako loni. Na rozdíl od loňska se spravila a možná i ještě trochu zmohutněla. Doufám, ze bude pokračovat dobrými výkony, a ne, že bude chtít "rodit", říká s úsměvem trenérka Ing. Ivana Pejšková. "Proti loňsku máme tři týdny skluz v tréninku. Ale to neznamená, že by šla na start Velké dubnové ceny nepřipravená. Je to spíše z hlediska přípravy na celou sezónu. Mým největším zájmem je, aby byla v nejlepší formě - stejně jako loni -  v létě a na podzim, kdy ji čekají těžší starty nez je Velká dubnová. Proto si jdeme do dostihu vyzkoušet, kolik je potřeba v tréninku přidat, jak z hlediska dotrénování objemu, tak i rychlosti. A jsem ráda, že Dally půjde v zajímavé společnosti a že jí dostih může přípravu pozvolna urychlit."

Při výtečné stájové formě koní trenéra Wroblewskiho určitě bude v centru pozornosti sázejících také Solar Eclipse, šestidélkový vítěz dvoukilometrové Ceny Jockey Clubu ČR, kde tehdy porazil druhou Sapsiree a třetího Approcaillise. V jeho sedle bude opět Szczepan Mazur. Před okamžikem zmíněná Sapsiree (Rock of Gibraltar) musí být také brána vážně, loni navíc dokázala vyhrát svůj první jedničkový dostih. Na startu je ale i vítěz Ceny Jezdectví Father Frost (Rip Van Winkle), který zatím běžel maximálně na mílové trati. Trať je příznivá pro Aldzarba (Duke of Marmalade), který loni vyhrál na Turf Gala a mezi nejlepšími v cíli málokdy chyběl. A zapomenout nesmíme na Approcaillise (New Approach), který se loni po příchodu k trenéru Endaltsevovi zlepšoval a nakonec mu jen o kousek uniklo na závěr sezóny jedničkové vítězství v Mostě.

A co soudí o obsazení 59. Velké dubnové ceny Erste Factoring trenérka Pejšková?  "Jsem ráda, že jsou na startu Velké dubnové ceny samí jedničkoví koně, a ne jen dva nebo tři a zbytek koně trojkové výkonnosti, jako tomu bývalo v minulosti. Soupeři jsou letos kvalitní. Každý vstupuje do sezóny poprvé, takže si trenéři slibují od dostihu to, co já. Nejvážnějším soupeřem bude samozřejmě Solar Eclipse. Trenér Wroblewski právě využil toho, než se po dlouhe zimě rozkoukáme a vstoupil do sezóny impozantně. Je to zkušený trenér a jeho kůň bude jistě horkým favoritem."

VanaT Mayda2
Na startu Memoriálu Rudolfa Deyla je také třetí klisna z Generálního handicapu dvouletých Mayda. V jejím sedle bude Bauyrzhan Murzabayev, který první neděli v Chuchli chyběl


Velmi sledovaným dostihem pochopitelně bude také předzkouška Jarní ceny klisen, 43. Memoriál Rudolfa Deyla (3l. kl., I .k., 1400 m, 135.000 Kč). Zatím jen minimum z účastnic se ukázalo v jedničkové společnosti. Velmi dobře se loni prezentovala v Ceně zimní královny, nyní reprezentantka nové stáje Syndikát 3B, Johanka (Pop Rock), dostih byl ale anulován. Ve špičce dvouletého ročníku se tak loni ukázala pouze účastnice Gerschova memoriálu Mayda (Approve). Vůbec poprvé se českému publiku představí nový nákup stáje CK Martin Tour La Sarenne (Rajsaman), umístěná ve Francii na tratích 1200 a 1300 metrů.

Respekt vzbuzuje v jednom startu neporažená Polyanta (Soldier of Fortune), která má dobrý vzor ve své starší sestře Pikardii (Sholokhov), mj. třetí ze Slovenské jarní ceny klisen. Klisnu trénuje Dalibor Török, který tak bude mít premiéru v úloze trenéra koní DS Pegas. Trenér Haris vyšle do dostihu dvojici klisen, z nichž loni dokázala zvítězit Finále (Midships). Belu Bonitu (Bully Pulpit) doporučuje její původ - je totiž polosestrou derbysty Bonyse. 

Coffola (So You Think) startovala loni jednou a umístila se na druhém místě, stejně jako dcera výborné Kolymbie Katarina (American Post). V sedle Katariny bude francouzský žokej Stephane Breux. Greg Wroblewski vyšle do boje loni dvakrát ve trojkových dostizích umístěnou Chica Querida (Frozen Power) a dva starty s umístěním měla loni také La Santiaga (Santiago).  Při prvních startech v letošní sezóně a za absence Nejlepší dvouleté klisny Saši, Listed-vítězky Tafilly a Fanegy Star se jeví Memoriál Rudolfa Deyla jako otevřená záležitost. (mze)






 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net