Silky SullivanDostih, který jsme vybrali do třetího pokračování našeho seriálu, nebyl žádným významným dostihem, ale jen obyčejnou allowancí. Její vítěz však z ní udělal legendu.

Je spousta koní, kteří vyhrávají zezadu, koní, kteří v dostihu potřebují čas a klid a v závěru se trpělivému žokeji odmění výtečným finišem. Nakonec pro příklad nemusíme chodit daleko, stačí si vzpomenout na loňské České derby a jeho vítěze Kadynyho. V historii dostihového sportu ale existuje plnokrevník, který chození zezadu vybrousil takřka k dokonalosti a právě allowance v Santa Anitě roku 1958, kterou vyhrál, je toho nejlepším příkladem.

Onen kůň se jmenoval Silky Sullivan (Sullivan), narodil se v roce 1955 v USA, kde se svým stylem mimořádně proslavil. Ač se nikdy nestal šampiónem, na dráze si vedl velmi dobře - ze 27 startů 12 vyhrál, jednou doběhl druhý a 5x třetí, za což svému majiteli vydělal na tehdejší dobu výtečných 157.700 dolarů. Jak uvidíte v následujícím krátkém dokumentu o jeho živoě, vždy chodil zezadu a ač ne vždy mu tato taktika přinesla úspěch, z dostihu, který uvidíte hned v úvodu snímku, udělal legendu. Pokud nevěříte, že se dá vyhrát dostih na 1300 metrů, i když ztrácíte na vedoucího koně 41 délek, pohodlně se usaďte a klikněte na video.




Podobným stylem jako zmíněnou allowanci vyhrál Silky Sullivan i ceněné Santa Anita Derby, v němž po prvních tisíci metrech ztrácel 28 délek, ale když jej žokej Shoemaker pobídl, dokázal ztrátu zlikvidovat a dostih vyhrát. Nešlo to ale vždy, v Kentucky Derby, kde odskakoval jako spolufavorit, neuspěl, ale ani další porážky nezabránily tomu, aby se nestal takřka národním hrdinou.

Po skončení dostihové kariéry odešel do chovu, ale ač dal několik stakes vítězů, významněji se neprosadil. Jeho život skončil 18. listopadu 1977 ve věku 22 let.

Odkaz na další videodokument o Silky Sullivanovi z časopisu BloodHorse.    

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net