I s druhým dostihem našeho seriálu o významných dostizích historie zůstaneme v USA. Posuneme se ale časově o 18 let blíže naší současnosti na 8. ročník Breeders' Cupu, který se tehdy konal v Churchill Downs.

Evropští dvouletí moc často do USA na Breeders' Cup nelétají. Dnes, kdy už i dvouletí mají v rámci tohoto megamítinku na programu dostihy pro dvouleté na trávě zájem evropských trenérů o něco vzrostl, ale v roce 1991 o těchto dostizích mohli Evropané jen snít.

Přesto se tehdy přes oceán jeden dvouletek na Breeders' Cup Juvenile vypravil. Byl jím ve Francii trénovaný Blushing Groomův syn Arazi, který v péči legendárního Francoise Boutina měl za sebou 6 startů bez porážky včetně 3 Gr.1 vítězství. Jak uvidíte ve videozáznamu, do dostihu odskakoval jako favorit, ale v úvodní části nijak nenaznačoval, jakou třídou disponuje.

Záznam dostihu na Youtube (nelze jej vložit do článku) si rozhodně prohlédněte až do konce - v závěrečné části videa je detail jak Arazi prošel skrze pole plné soupeřů. 

Po tomto excelentním výkonu se Arazi stal předběžným favoritem Kentucky Derby a pokud mne pamět neklame, byl jediným v Evropě trénovaným koněm, který zimní pauzu strávil jako favorit americké modré stuhy. Na jaře ale Arazi už nebyl tím koněm, který jako dvouletý udivoval dostihové favoušky z celého světa. Úvodní start v Saint-Cloud v Prix Omnium (L) sice bezpečně vyhrál, ale v Kentucky derby doběhl osmý (zvítězil Lil E Tee) a reputaci si nenapravil ani v St James's Palace Stakes (Gr.1) v Ascotu, kde doběhl pátý. Po třetím místě v Prix du Prince d'Orange (Gr.3) vyhrál Gr.2 Prix du Rondpoint (Gr.2) v rámci Arc mítinku (třetí skončil pozdější plemeník v ČR Alhijaz) a trenér Boutin jej znovu poslal za oceán na Breeders' Cup. Díky vzestupu formy i vzpomínkám na rok starý triumf nastoupil pohledný ryzák na start Breeders' Cup Mile jako favorit, ale v dostihu zcela vyhořel, čímž jeho kariéra skončila.

Nastoupil jako plemeník ve službách šejka Mohammeda na Dalham Hallu v Newmarketu, ale v chovu výrazně zůstal za očekáváními, byť dal skvělého Congaree, vítěze 5 Gr.1 dostihů v USA. Lépe si v chovu vedly jeho dcery, jedna z nich Feeling Fine působila v chovu dr. Kubíčka ve Střelicích.    

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net