MontjeuDostih, který jsme vybrali pro dnešní díl, se odběhl relativně nedávno - před 13 lety. Opět se v něm vracíme do Anglie a do Ascotu.

Psal se první rok nového milénia. U nás byl uveden do provozu první blok jaderné elektrárny Temelín, byla spuštěna třetí mobilní síť Oskar a hokejisté získali na MS v Petrohradě zlaté medaile. V USA se konaly jedny z nejtěsnějších voleb v historii, z nichž vyšel vítězně George Bush jr., proběhlo zatmění měsíce a 25. července pád letadla Concorde společnosti Air France v Paříži znamenal konec příběhu tohoto úctyhodného stroje.

Pouhé 4 poté, na druhé straně kanálu, hostil Ascot vybranou společnost v King George VI and Queen Elizabeth Diamond Stakes. Na startu nechyběl například jeden z nelepších koní stáje Godolphin vůbec Fantastic Light ani jeho přemožitel z Coronation Stakes Daliapour, druhý z Irish Derby v předchozím roce.

Dostih ale patřil jinému koni - Montjeuovi. Tehdy čtyřletý hřebec měl za sebou triumfy v Irish Derby, Prix de l'Arc de Triomphe či Tattersalls Gold Cupu, ale výkon, jaký předvedl zde...

 

V prvním videu vidíte jen závěr dostihu, následující video, bohužel ale v horším rozlišení, ukazuje dostih celý. Můžete se znovu pokochat, jak Montjeu s položenýma rukama Micka Kinanea přebírá vedení.

Po tomto vítězství Montjeu absolvoval ještě 4 starty, vyhrál ale jen jeden z nich (Prix Foy) a kariéru ukončil sedmým místem v Breeders' Cup Turf, které vyhrál Kalanisi.

Poté odešel do chovu na Coolmore Stud a začala další, ještě úspěšnější část jeho života. Hned v prvním ročníku měl vítěze Epsom derby (Motivator) i Prix de l'Arc de Triomphe (Hurricane Run) a další výborné koně, díky nimž se až do příchodu Galilea stal evropskou jedničkou. Otec 4 vítězů Epsom derby bohužel loni předčasně uhynul.     

 

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net