Lykeion17. dubna 1988 se v Hřebčíně Napajedla narodil hnědák Lykeion, syn nestartovavšího polského plemeníka Long Meadows (Sham) a Lincolnovy dcery Lyl, pozdější vítěz Československého derby.  


Lykeion jako dvouletý běhal v barvách K.p. Tlumačov - Napajedla II, kterým vyhrál 3 ze 4 startů včetně Gerschova memoriálu a Ceny zimního favorita. Do klasické sezóny už svěřenec Františka Vítka vstoupil jako reprezentant stáje Nicola Ahrend a vstoupil úspěšně - vítězstvím v Memoriálu prof. Michala. Poté jako desetinový favorit stanul na startu Velké jarní ceně, ale nepříliš povedený dostih pro něj znamenal jen třetí místo za outsiderem Rozmarem a Gabem. Ve Velké červnové bylo vše zapomenuto - Lykeion v sedle se svým stálým partnerem Vlastimilem Smolíkem velmi lehce vyhrál a směřoval vstříc Československému derby. Na jeho start se ale postavila i dvojice sovětských zástupců Seiner a Sport, v sedle prvního se objevil jeden z nejlepších sovětských žokejů Alexander Čugujevec. Al a Rautův syn Seiner, ač s Lykeionem bojoval, nakonec na napajedelského ochovance nestačil a doběhl druhý, 1 1/4 délky za Lykeionem.

Pro Lykeiona byl triumf v Československém derby nejen vrcholem, ale i na dlouhou dobu posledním startem jeho dostihové kariéry. Znovu se objevil na dráze po 4 letech v Pardubicích ve steeplechase, kde skončil mezi poraženými. Poté už byl využíván jen jako rekreační kůň, zkusil i parkurové skákání. Na konci listopadu 2002 byl pro špatný zdravotní stav uspán.

   
   







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net