EJC MilliondobehPodzimní část sezóny odstartoval v pražském Conseq Parku Evropský pohár žokejů, v jehož rámci se odběhly také čtyři významné dostihy. Ve dvou z nich se dařilo favoritům. Kromě dvouletého svěřence Radka Holčáka King Hearta vedeného ž. Línkem to byla také chlouba stáje Orling a trenérky Růžičkové Venillia, která si pod Murzabayevovým vedením v EJC Middle poradila s deseti výbornými soupeři a neprohrála ani počtvrté za sebou. Méně se už počítalo s vítězstvím tříletého Ultimate Fighta ve vrcholu odpoledne, EJC Million, byť jeho předešlé dva starty ve Francii naznačovaly hodně. Slavnou nejistotu turfu nejvíce dnes naplnil nový svěřenec trenéra Šavujeva Eskerkhan v EJC Long. Šťastní ti, kdož ho vsadili v kurzu 30:1...


Lákavý dostihový program Evropského poháru žokejů zahájil EJC Baltro handicap (3+, handicap III. kat., 1600 m, 60.000 Kč). Z trojice koní usilujících na posledních dvě stě metrech o vítězství měl o půl délky nejsilnější konec podceňovaný FABRYAN (Ryan - Fabriana, Security Risk), v jehož sedle se blýskl Francouz Thomas Huet. Na druhém místě za svěřencem Tomáše Váni, který letos dosáhl devátého prvenství, skončil Lusk (High Extreme) s ž. Martinezem a dalších půl délky zpět obsadili třetí příčku Finále (Midships) a Řek Dimitsanis.    

Hned následujícím kláním byl první ze čtyř hlavních dostihů mítinku a zároveň druhá jedničková zkouška sezóny pro nejmladší dostihový ročník, EJC Pemat Trading - 81. Gerschův memoriál (2l., Listed, 1400 m, 550.000 Kč). K favoritům dostihu patřil reprezentant úspěšných barev stáje Monte Negro pana Posáda KING HEART (Nathaniel) a ten své příznivce, a samozřejmě realizační tým vedený Radkem Holčákem, nezklamal. V poslední třetině cílové roviny se dostal do vedení vepředu dlouho cválající Let Fire (Planteur) s Thierry Tulliezem. Ještě ale přišlo zrychlení King Hearta a Jaroslav Línek si o hlavu v jeho sedle připsal vítězství. Velmi dobrý výkon podal půl délky za druhým Let Firem jeden ze dvou zástupců českého chovu v dostihu Finios (Midships), který pod rukama Bauyrzhana Murzabayeva doběhl o půl délky třetí. Velké zlepšení předvela čtvrtá Rapet (Camacho) a tabuli nejlepších uzavřel Korfu (Blue Coral). Radek Holčák si připsal letos už páté vítězství v dostihu nejvyšší kategorie.


EJC Gerschuvdobeh
Napínavý doběh EJC Pemat Trading - 81. Gerschův memoriál dopadl nejlépe pro King Hearta a ž. Jaroslava Línka (foto: Petr Nowicki)

Po škrtnutí Aldara  se postavilo na start EJC Lokotrans Middle (3+, Listed, 1800 m, 550.000 Kč) jednáct koní. Mezi nimi byly také dvě klisny, Kůň roku 2016 Dally Hit (Ad Valorem) a její možná nástupkyně Venillia (Rosensturm). Obě obstály při měření s hřebci a valachy se ctí. V dostihu udávali tempo Ideal Approach (Bushranger) a Aldzarb (Duke of Marmalade), zatímco obě klisny cválaly blíže opačnému konci pole. V polovině roviny ale provedl Bauyrzjan Murzabayev VENILLII (Rosensturm - Vinnah, Look Honey) volnou stopou mezi oběma hnědáky a o vítězi bylo rozhodnuto. Rovinový klenot stáje Orling, čtyřletá bělka Venillia, dominoval jistě o třičtvrtě délky před velmi dobře v Praze jdoucím Ideal Approachem (Bushranger). Třetí místo získal s téměř dvoudélkovým mankem na vítěze Ventaron (Le Havre) s Thomasem Huetem, a jen krk za ním získala čtvrté místo Dally Hit. Tabulový doběh doplnil tříletý Noble Cliffs (Canford Cliffs). Venillia, která zvítězila posedmé v kariéře a počtvrté v řadě za sebou, si tímto výsledkem hlasitě řekla o titul Koně roku. Trenérka Martina Růžičková slaví v letošním sezóně již třetí vítězství v první kategorii. 

První blok soutěže špičkových evropských žokejů uzavřel EJC Leram Million (3+, Graded 3, 1400 m, 1,600.000 Kč) s maximálním polem 16 koní a nabitý kvalitou. V dostihu také startovalo pět tříletých koní, kteří měli oproti starším soupeřům výhodu 1,5 kilogramu, a dva z nich se stali hlavními protagonisty dostihu. Mírnými favority zkoušky, kde vítěz inkasoval 640.000 korun, byli Mr Right (Echo of Light) a Father Frost (Rip Van Winkle), ale ti se nakonec museli spokojit s nižšími dotovanými příčkami. Jezdecká hvězda mítinku Vincent Cheminaud vedl tříletého svěřence Zdeno Koplíka ULTIMATE FIGHT (Muhaymin), se kterým absolvoval dva zdařilé starty ve Francii. V průběhu dostihu s ním nikam nepospíchal, ale v cílové rovině reprezentant stáje Václav Slovák akceleroval a snadno zvítězil o dvě délky před dalším tříletkem Troiziletem (Wootoon Basset) s Thierry Tulliezem. Triumf francouzských jezdců v dostihu završil Sébastien Maillot, který dovedl Lagara (Dalghar) na výborném třetím místě, hlavu před Father Frostem. Pátá příčka patřila v dostihu Mr Rightovi. Stáj Zdeno Koplíka se na jaře potýkala s virózou a výsledky koní nebyly takové, ale Ultimate Fight dnes  předvedl výkon par excellence. Je již čtvrtým koněm, který dokázal pro svého majitele Ing. Slováka zvítězit v dostihu nejvyšší kategorie.

EJC Middledobeh
Vítězi EJC Lokotrans Middle se stali Venillia a ž. Murzabayev, druhý doběhl Ideal Approach (foto: Petr Nowicki)

Na Cenu společnosti Horseracing (3+, IV. kat., 1800 m, 40.000 Kč) určitě nikdy nezapomene trenér dvou koní Svatoslav Blažek, který vlastní trenérskou licenci čtvrtým rokem. Roli favorita dostihu totiž dokázala potvrdit jeho čtyřletá klisna LAST OPERA SONG (Air Chief Marshal), kterou aktivně v dostihu vedl Panagiotis Dimitsanis. Klisně nezabránilo získat pro svého trenéra a majitele první vítězství ani s nejvyšší hmotností v poli 60,5 kilogramy a o dvě délky za sebou zanechala Candle in the Wind (Look Honey) s Němcem Helfenbeinem a třetího Markose (Durante Alighieri), kterého podporoval Tomáš Lukášek.

Až v podvečer přišel na řadu poslední z hlavních bodů mítinku, EJC Trade Fides Long - 39. Velká cena turfu (3+, Listed, 2400 m, 550.000 Kč) a  právě v něm došlo k největšímu překvapení dostihového dne. Dostih vodil Autor (Authorized), ke kterému se v polovině protilehlé roviny přidal do dvojice špatně držitelný Nagano Gold (Sixties Icon). Zástupci tříletého ročníku došly v cílové rovině síly, ale Autor cválal dále v klidu a podal pod taktovkou Tomáše Lukáška nejlepší výkon v letošní sezóně. Nestačil ale na výborně odježděného ESKERKHANa (Elnadim), kterého držel Stephane Breux v kontaktu s čelem dostihu na bariéře. Na posledních 200 metrech předvedl pěkný speed a o více než délku získal pro svého majitele Valentina Bukhtoyarova cenné vítězství. Třetím místem potvrdil své vytrvalecké kvality Felix (Jukebox Jury), který dokonce ohrožoval v závěru Autora a prohrál jen o nos stříbrnou příčku. Desetinový favorit Intisari (Intikhab) stačil dnes jen na čtvrté místo. Poslední dotaci získal jeho stájový kolega a loňský vítěz dostihu Always on Sunday (Sunday Break). Arslangirej Šavujev připravil osmého vítěze v aktuální sezóně a čtvrtého v nejvyšší kategorii. 

Cheminaud Vincent
Velká radost jezdecké hvězdy mítinku Vincenta Cheminauda po úspěchu v EJC Leram Million s Ultimate Fightem (foto: Petr Nowicki)

Poslední dostih započítávaný do Evropského poháru žokejů 2017, EJC Cena společnosti URC Systems (3+, IV. kat., 2400 m, 40.000 Kč) rozhodl o vítězi celé soutěže. Přestože favoritem dostihu byla v posledních dvou startech neporažená tříletá Sicili Pop (Pop Rock), vítězem dostihu se stal její vrstevník a blízký příbuzný SISI POP (Pop Rock - Sisi, Mtoto). Do sedla popáté startujícího hnědáka stáje Vesiba usedl Thomas Huet a dovedl ho k prvnímu životnímu vítězství o více než dvě délky před Allegrem (Egerton) s Jaromírem Šafářem a Lordem Beccarim (Beccari), kterého vedl Tomáš Lukášek. Na zmiňovanou Sicili Pop zbylo až čtvrté místo. Za zaznamenání také stojí páté místo debutujícího Niktigera (Tiger Cafe). Vítěze trénuje v Bošovicích Václav Luka, který dnes jako jediný z trenérů zaznamenal dvě vítězství.

Nesmíme ale zapomenout na dva dostihy, které sice nepatřily do Evropského poháru žokejů, ale přesto nabídly zajímavou podívanou. V Ceně společnosti TME Solutions (3+, IV. kat., 1400 m, 40.000 Kč) bylo v cíli k vidění úsilí více koní o vítězství. Prvních šest účastníků totiž mezi sebou dělilo necelých jeden a půl délky. Po třech letech se mohla radovat stáj Team z vítězství svého osmiletého LAFRANCA (House Rules - Letní Duha, Rainbows For Life), který dokázal za asistence ž. Jaromíra Šafáře o hlavu porazil o polovinu mladšího Marionela (Alfred Nobel). Půl délky zpět zůstala na třetím místě favoritka Perchta (Frozen Power). Svěřenec trenéra Seménky Lafranco byl outsiderem dostihu s kurzem 17:1. A příliš očekávané nebylo ani vítězství svěřenkyně Ing. Luky SNĚŽENKY (Yeats) v Ceně společnosti Apella (3+, III. kat., 3200 m, 60.000 Kč). Pětiletá zástupkyně stáje Farrlog si totiž v cíli nečekaně o délku a čtvrt poradila s favorizovaným Amadeonem (Amadeus Wolf) a Williann (Tiger Cafe).

Michaela Zemanová

Související článek: Francouz Huet vítězem Evropského poháru žokejů









    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net