synthPardubické závodiště hostilo druhou část třídílného seriálu Dostihového poháru Josefa Váni a společnosti Synthesia. Legendární žokej a trenér Josef Váňa si před dostihem velmi přál co nejvíce ztížit situaci karlovarskému vítězi a favorizovanému soupeři Khalshanimu a podařilo se. Trofej si totiž odvezl sám Váňa, když cílem jako první proběhl jeden z jeho pěti svěřenců Soros vedený žokejem Markem Stromským.

Do dostihu odskočilo jedenáct koní, do čela šel pětiletý Turf Finch s Jaroslavem Myškou, kteří udávali tempo, ovšem velmi pomalé. Tempo se začalo zrychlovat až v závěrečném okruhu, kdy se do vedení propracovala Dorotka s žokejem Thomasem Boyerem. Ovšem po soubojích v cílové rovince došla až čtvrtá. Dopředu přes ní šli Makléř, favorit dostihu Khalshani a především vítěz Polského derby, svěřenec Josefa Váni Soros, kterému pomalé tempo vyhovovalo asi nejvíc. Samozřejmě ke spokojenosti Josefa Váni: „Soros má dobrou rovinovou třídu. Dokáže vyhrát i velké dostihy v Itálii, ale musí se mu chtít. Dneska vyhrál i díky zkušenostem Marka Stromského,“ pochvaloval si Váňa, který před dostihem ale více věřil Budapestovi. Ten však pod vedením Váni mladšího došel až na šestém místě. Pohár Josefa Váni je seriál tří steeplechase dostihů odehrávajících se v Karlových Varech, v Pardubicích a v Mostě. Každý z dostihů je dotován jedním milionem korun.

pohar 2 2

Horké počasí v Pardubicích velmi zamíchalo startovními listinami. Už před začátkem prvního dostihu bylo škrtnuto jednadvacet koní, během dne docházelo také ke změnám jezdců. První dostih startoval už v osm hodin ráno. Přesto si většina jezdců i trenérů přesun z tradičního odpoledne na nezvyklý ranní čas pochvalovala. Patřil mezi ně i Marek Stromský, který si vítězství připsal hned v úvodním dostihu pro čtyřleté a pětileté klisny. V Ceně Normy přivedl do cíle Natalii ze stáje Dr. Charvát.

Ve druhém dostihu byli škrtnuti hned čtyři koně, včetně vítězky Velké pardubické Orphee des Blins. Ze sedmi startujících pak Cenu společnosti Buc – Film dokončili pouze čtyři, s výrokem lehce se radoval Al Jaz s Josefem Sovkou v sedle.

Vítězství stylem start – cíl předvedli ve třetím dostihu dne, v Ceně holdingu Maentiva, pětiletý Handsome Jack s Lukášem Matuským. Pro Matuského to bylo letošní třetí vítězství. Později se bohužel zranil a stejně jako Jan Kratochvíl nebo Josef Bartoš v dostizích nepokračoval.

Letní steeplechase cross country II. kategorie na 4200 metrů byla dalším sledovaným dostihem dne. Skvělý finiš měla hnědka Loire s žokejem Michalem Köhlem a udělala tak radost svému trenérovi Pavlu Složilovi. Ten přiznal, že se jim letos příliš nedaří, a proto je vítězství velkou událostí, zvlášť když s Loire chtějí absolvovat Cenu Vltavy nebo Cenu Labe v rámci dostihového mítinku při Velké pardubické.

Šestý dostih dne, Cena ZOO Dvůr Králové – steeplechase cross country IV. kategorie na 4000 metrů, měla slabší obsazení. Do dostihu odstartovalo pouze pět koní. Tempo udával Lord Jagmin, který ale ve finále podlehl Nadalovi s Josefem Sovkou v sedle. Po zimních zdravotních komplikacích to byl pro Nadala povedený návrat.

Do sedmého dostihu, Ceny Arnošta z Pardubic na 3400 metrů, koně odstartovali ve velmi rychlém tempu, na což možná někteří i doplatili. Nejdřív Netty a pak i Pubmoon a Lovely. Favority měli být Charley, Catch Life a Virvál a právě tito jmenovaní si první příčky mezi sebe také rozdělili. Nejvíce sil měl Catch Life s žokejem Pavlem Kašným, za ním došli Virvál a třetí Charley.

Osmý dostih dne byl hattrickem pro jezdce Josefa Sovku a trenéra Jana Blechu. V dostihu za podpory PRORODEO TOUR 2013 na 4500 metrů přivedli do vítězného konce pětiletého Ohio z Dostihového centra Zámrsk. Pro Sovku to byl první hattrick v životě, navíc přidal ještě jedno druhé a jedno třetí místo. „Úplně fantastickej den,“ komentoval svůj výsledek.

Poslední dostih startoval krátce před třináctou hodinou odpolední a slunce už skutečně pálilo. Po třech škrtech do dostihu přes proutěné překážky pro tříleté koně nastupovalo sedm koní, po škrtnutí Little Raktiho měl být favoritem Over Look trenérky Štěpánky Sedláčkové v sedle s žokejem Jaroslavem Myškou. Přestože se v cílové rovince velmi snažil, na Pan Kukyho ze stáje Pegas, v sedle s žokejem Thomasem Boyerem, síly neměl.

V Pardubicích teď budou přibližně měsíční prázdniny. Dostihy se sem vrátí 24. srpna, kdy odstartuje už III. kvalifikace na 123. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou.

pohar 2 1

Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net