dancing-braveMnozí jeho závěr dodnes označují za nejlepší finiš, jaký byl v Ceně vítězného oblouku k vidění. A ač se po něm objevila řada velmi působivých vítězů, na Dancing Brave se dodnes nezapomnělo.

Pokud jste četli náš článek o mezinárodní klasifikaci za rok 2012, pamatujete si, že handicapeři upravili několik hodnocení z předchozích let, přičemž všechny změny znamenaly snížení dříve stanovených ratingů. Snížen byl i rating dosud nejlépe hodnoceného Dancing Brave, který klesl ze 141 liber na 138. Onu známku získal v roce 1986 nejen za úctyhodné výsledky během celé sezóny, ale hlavně za vítězství v Prix de l'Arc de Triomphe.

Rok 1986 se zapsal do historie dvěma katastrofami - 28. ledna, 73 sekund po startu, explodoval raketoplán Challenger, ale podstatně větší katastrofa se odehrála v Sovětském Svazu, kde 26. dubna explodoval a začal hořet čtvrtý reaktor jaderné elekrárny v Černobylu a způsobil nejhorší jadernou katastrofu v dějinách.

U nás došlo k zániku obce Ahníkov z důvodu rozšiřování hnědouhelného lomu Nástup - Tušimice. Tehdy už sice toto jméno v dostihovém sportu nic neznamenalo, ale až do začátku 60. let byl hřebčín v Ahníkově významným producentem plnokrevníka u nás a jeho stádo, čítající mj. plemeníky Biskaje a Mokyhána či později úspěšnou matku Elbflorenz, dalo základ novému chovu v Mimoni.

Evropskému turfu tehdy vládl Dancing Brave, který v barvách Khalida Abdullaha vyhrál 2000 Guineas, Eclipse Stakes či King George VI and Queen Elizabeth Stakes. Jedinou porážku utrpěl v Epsom Derby, kde navzdory fantastickému závěru nestihl finišem ze zadním pozic chytit vedoucího Shahrastaniho.

První říjnovou neděli jej trenér Hannon poslal do Paříže na Arc, kde se sešla opravdu výtečná společnost včetně ten rok neporaženého Beringa, německého šampióna Acatenanga, již zmíněného vítěze z Epsomu Shahrastaniho, legendární klisny Triptych a dalších.

Dancing Brave zde opět předvedl excelentní finiš. Ač ještě 200 metrů před cílem nebyl mezi prvními 10 koňmi, cílem procválal jako první s náskokem 1 1/2 délky v rekordním čase 2:27,7. Pokochejte se sami. Na prvním videu je pouze závěr dostihu, na druhém, bohužel ještě méně kvalitním, můžete vidět dostih celý.

  

Po tomto dostihu se hřebec ještě vydal do USA na Breeders' Cup Turf v Santa Anitě, ale po náročné sezóně zde podal nejslabší výkon své kariéry a doběhl čtvrtý.

Poté byl syndikalizován za přibližně 14 miliónů liber a zařazen do chovu na šejkově Dalham Hall Stud v Newmarketu, kde první sezónu připouštěl za 120 tisíc liber! Ale po nijak oslnivých prvních výsledcích (ovlivněných ale i chorobou a následným problémem s plodností v sezóně 1988) byl před sezónou 1991 prodán do Japonska. Jak už to bývá poslední evropský ročník ukázal hřebce ve zcela jiném světle, když jeho syn Commander in Chief vyhrál Epsom Derby, White Muzzle italské derby a doběhl druhý v King George i Prix de l'Arc de Triomphe, a Wemyss Bight vyhrála Irish Oaks. V japonském covu ale podobné výsledky neukázal a protože do země vycházejícího slunce odešli i Commander in Chief a White Muzzle, šance zachovat si v Evropě vliv skrze přímou linii skončila. Hřebec uhynul na srdeční zástavu 2. srpna 1999.    







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net