Melnicki2Smutná zpráva přišla z Polska. Jak nás informoval Artur Bober, včera, ve věku 80 let, zemřel mnohonásobný šampión polských žokejů a posléze také trenér Mieczyslaw (Miki) Melnicki, vítěz řady významných dostihů i v Československu v čele s famózním triumfem v derby z roku 1984 v sedle Jurora (Saragan).


Melnicki ve své kariéře, jejíž část úspěšně strávil i v západní Evropě, vyhrál 1663 dostihů, což je dodnes nepřekonaný polský rekord. Žokej velmi osobitého, ale přesto účelného stylu, jehož kariéru zdobí 11 triumfů v derby (z toho 6 domácích) včetně belgického, zvítězil mj. též ve Velké ceně Prahy v roce 1985 v sedle Vilniuse, Velkou cenu českého turfu vyhrál dokonce třikrát (1981 - Seczuan, 1983 - Epsom a 1985 - Dulicz). Husarským kouskem však byl jeho triumf v Československém derby v roce 1984, které se tehdy, poprvé po mnoha letech, otevřelo zahraniční konkurenci a polští Juror a Kojak (Dakota) v něm deklasovali nejlepší české tříletky. Tehdy se Melnickimu podařil excelentní hattrick - pár dnů před pražským triumfem vyhrál v sedle Nemana (Dakota), pozdějšího plemeníka v chovu dr. Kubíčka, rakouské derby, s nímž později opanoval i polskou modrou stuhu.

V roce 1988 začal trénovat ve Sluzewieci ve stáji Demona, pojmenované podle legendární Masisovy dcery, se kterou vyhrál mj. polské derby i rakouské St. Leger a jejíhož syna Demon Cluba (Club House), kterého si mnozí pamatují z Mezinárodního mítinku 1981 v Chuchli, dovedl též k vítězství v polské modré stuze. Největším úspěchem jeho trenérské kariéry byl triumf Joung Islandera v polském derby v roce 2003, v dostizích arabských plnokrevníků, jejichž přípravě se též věnoval, vyhrál s Marvin El Samawi 2x Nagrodu Evropy. (miv)


Miki Melnicki v sedle Jurora vítězí v Českoslvoenském derby 1984, foto Eduard Ziebiker

  







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net