clanky23Konec roku 2023 se kvapem blíží a přichází čas za ohlédnutím za tím odcházejícím. I v něm jsme se snažili Vám prostřednictvím našich internetových stránek přinášet všechny důležité události a momenty spojené s tuzemským dostihovým sportem a chovem anglického plnokrevníka. Velkou odměnou za to nám byla Vaše čtenářská věrnost a rostoucí zájem o naše články, díky nimž jsme před měsícem překonali hranici 25 miliónů přečtení našich článků od spojení Fitminu s TURF Magazínem v lednu 2013. Stejně jako před rokem i letos nabízíme ohlédnutí za články, které Vás v letošním roce nejvíce zaujaly.

 
Loňské ohlédnutí jsem zakončil přáním, abychom se za rok mohli všichni společně a ve zdraví ohlédnout na těmi, které přinese rok příští. A aby mezi nimi byly samé veselé a pozitivní zprávy. Přání bohužel vyslyšeno nebylo. Když jsem sestavoval desítku nejčtenějších článků za tento rok, nebylo to veselé čtení. Uvažoval jsem nad tím, že podobné ohlédnutí letos vynechám, ale vlastně proč? I smutné zprávy jsou součástí našich životů a ti, kteří nás letos opustili, si i přes smutek, které připomenutí jejich odchodu vyvolá, zaslouží, abychom na ně nezapomínali.

1. Odešel nejúspěšnější český žokej historie. Filip Minařík v pondělí ukončil svůj život
Nejčtenějším článkem roku 2023 byla mimořádně smutná zpráva o tragickém konci člověka, který si svým umem, pílí i osobností vyšlapal cestu do srdcí mnoha turfmanů nejen u nás, ale takřka po celém světě. Filip Minařík byl a nadále zůstává nejen nejúspěšnějším českým žokejem historie, ale zřejmě žádný Čech nezanechal ve světovém turfu tak silnou stopu jako právě Filip.

2. Josef Váňa jr. přepsal historii. Jako nejmladší trenér v historii natrénoval koně, co vydělali 100 milionů korun
Druhá nejčtenější zpráva, kterou letos náš server přinesl, je podstatně optimističtější. Josef Váňa mladší, v posledních pěti letech výhradně spojovaný s koňmi italského podnikatele Josefa Aichnera, se v září stal teprve pátým českým trenérem v historii, jehož koně vydělali 100 miliónů korun. V porovnání s jeho předchůdci překonal Váňa tento mezník za významně kratší dobu a stačilo mu na to mnohem méně startů. 

3. Na startce Velké pardubické zůstalo 18 koní. Francouzský Polinuit byl škrtnut, Velkou vynechá i Josef Bartoš
Velká pardubická je fenoménem českého turfu, což potvrzuje i poměrně překvapivý fakt, že mezi nejčtenější články se dostala zpráva o konečné podobě startovní listiny jejího 133. ročníku

4. Ve 32 letech byl uspán Devil. Kůň, v jehož sedle byli Tomáš Váňa, Vráťa Haken, Libor Šindar i František Vítek
Počátkem února se český turf rozloučil se dvaatřicetiletým Devil, syn předlistopadového šampióna československých plemeníků Amyndase a vítězky Ceny Hřebčína Napajedla Difuze. Devil, který už na rovinách patřil k širšímu okruhu špičky ročníku, se našel nad překážkami a jeho životním dostihem byla Velká pardubická 1998, kde v konkurenci takových hvězd jako byli Vronsky, Cipísek, Lateran, Barrow, Čest či irský Risk of Thunder obsadil druhé místo za legendárním Peruánem. 

5. Český chov přišel o slibného plemeníka. Ve věku 19 let uhynul Cat Junior 
Podzim přinesl další smutnou zprávu - odchod prvního a jediného Storm Catova syna v českém chovu, devatenáctiletého Cat Juniora, který odešel dřív, než přišli na dráhu jeho první tuzemští potomci.

6. Evžen už kvalifikaci nepoběží. Talentovaný hnědák ukončil dostihovou kariéru
V polovině května se měl vrátit na dráhu skvělý Evžen, jedna z nejvýraznějších osobností tuzemské překážkové scény. Ač byl i po dvacetiměsíční pauze favoritem první kvalifikace, těsně před ní se mu obnovilo zranění, vyšetření zjistilo poškození šlach a vítěz Ceny Vltavy, Ceny Labe a druhý z Velké pardubické odešel na penzi.

7. Subway Dancer už je na nebeských pastvinách. Po těžké kolice musel být na brněnské klinice uspán
Druhý lednový týden musel být kvůli těžké kolice uspán další velikán - Subway Dancer. Dodnes nejbohatší rovinový kůň v historii českého turfu se zapsal do historie fantastickým třetím místem v druhém nejlépe dotovaném dostihu v Anglii v Champion Stakes, neméně cenná jsou jeho dvě grupová vítězství ve Francii a celkem 14 umístění v blacktype dostizích.

8. Napajedelské mateřské stádo opustila poslední chovná klisna. Dally Hit získala stáj Westminster
Loňské ohlédnutí za nejčtenějšími články jsem zakončil přáním, aby následující rok přinášel samé pozitivní zprávy jako třeba takovou, že "skupina odhodlaných investorů hodlá obnovit slávu napajedelského hřebčína". Bohužel nestalo se a prodej poslední chovné klisny udělal symbolickou tečku za hřebčínem, který byl po celou dlouhou dobu své existence pilířem tuzemského chovu plnokrevníka.

9. Pomoc pro Jana Vernera. Nadační fond Jockey Clubu zdvořile žádá o podporu pro předního českého žokeje
Ani sezóna 2023 se neobešla bez vážných zranění, nicméně skutečnost, že si zprávu o tom, jak pomoci Janu Vernerovi, přečetlo tolik z Vás, svědčí o Vaší ochotě pomáhat a je skvělým dokladem soudržnosti lidí kolem českých dostihů. Když na sklonku roku odešel z čela Jockey Clubu jeho bývalý prezident Josef Bečvář, vesměs se z jeho působení vyzdvihovalo uzavření smlouvy s Tipsportem či provedení českých dostihů náročným obdobím covidových restrikcí. Myslím, že neméně podstatným odkazem jeho působení je i založení Nadačního fondu Jockey Clubu, který se už několikrát ukázal jako efektivní nástroj pomoci lidem v nouzi.  

10. Stáj Rabbit Trhový Štěpánov přišla o klasickou naději. Rabbit Elusive je po smrti 
Desítku nejčtenějších článků uzavírá zpráva o předčasném odchodu jedné z klasických nadějí stáje Rabbit Trhový Štěpánov klisen Rabbit Elusive.

To jsou články, které podle dat našeho redakčního systému Joomla letos vykázaly nejvyšší počet shlédnutí.  Moc bych si přál, abychom se za rok mohli všichni společně a ve zdraví ohlédnout na těmi, které přinese rok příští. A aby mezi nimi bylo alespoň o trochu víc veselých a pozitivních zpráv.  

Miloslav Vlček







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net