Petrlik allan2Ač je trenérská kariéra Allana Petrlíka velmi bohatá a pestrá, plná velkých vítězství a mimořádných koní, loňskou sezónu může ve svém curriculum vitae označit za jednu z nejlepších. Jeho svěřenci vyhráli 26 dostihů a to včetně dvou Graded 3 dostihů, což je polovina takto klasifikovaných dostihů, které se loni v zemích bývalého Československa běžely. V červenci se podruhé ve své kariéře díky Rabbit Red Jazz radoval z vítězství ve Slovenském derby, o dva měsíce později pak jeho svěřenkyně Rabbit Breath vypálila všem favoritům rybník v EJC Leram Million. Dokáže některý z jeho 31 svěřenců takové výsledky zopakovat?    


Dvouletých nadějí připravuje Allan Petrlík pět, ale jen pár hodin předtím, než jsme si začali povídat o novinkách v jeho stáji, přibyl k nim šestý. Jak již víte z našeho dražebního zpravodajství, koupila v úterý Hana Juránková v Deauville dvouletého dosud nepojmenovaného hřebce po Storm The Stars (Sea The Stars) z neumístěné polosestry Gr.2 vítěze Coronera klisny Moricandor (King's Best), který z Francie zamíří do Pičína. "Bude běhat za zcela novou stáj Dentální centrum Urbánek," informuje trenér, který tak vedle koní domovské stáje a svého tradičního partnera stáje Salvator Racing Club bude trénovat koně tří majitelů.

Nepřehlédněte: Počet přihlášek do klasických dostihů klesl o desetinu. Nejvíce láká Derby a Saint Leger

Pětici ostatních, mezi nimiž jsou čtyři klisny a jeden hřebec, už trenér zná lépe, ale konkrétnější prognózy zatím říkat nechce. "Zatím je moc brzo," říká. Vlastní chov Rabbitu reprezentuje hnědák Mikrop Two (Durante Alighieri - Mikrop Fong, Dr Fong), zbylé čtyři klisny byly zakoupeny na dražbě. Rodokmenově ranější by měly dvě dcery úspěšného mílaře Elusive Pimpernel (Elusive Quality) černá hnědka Rabbit Elusive a hnědka Rabbit Pimpernel. Naopak pozdnější se podle papírů zdají Rabbit Westerner, dcera dvojnásobného vítěze Ascot Gold Cupu a nyní překážkového plemeníka Westernera (Danehill) i Rabbit Wings, jejíž otec Wings of Eagles (Pour Moi) zvítězil v Epsom Derby a nyní působí v překážkovém chovu, stejně jako její mateřský otec Beneficial.

Tréninkové středisko: Pičín
Počet koní: 31
Odešli po sezóně: Vadetaberry, Mikrop Alighieri, Sarah Durante, Rabbit Elvis, Rabbit Elzaam - vše prodej 
Přihlášky do klasických dostihů: Zamico, Rabbit El Kabeir, Rabbit Showcasing, Shirocco Fritz, Fabriana Third
Stájový personál: Harry Petrlík, Milan Zatloukal, Martina Henychová, Šárka Poupová, Monika Novotná, Anatolij Georgiev. Vypomáhají Renata Ondráčková a Pavlína Plichtová
První jezdec: ž. Milan Zatloukal


Klasický ročník čítá pět koní a ač všechny trenér hodlá hlásit do některého z klasických dostihů, navázat na úspěchy loňských tříletků bude těžké. "Letos jsou slabší než loni, ale máme mezi nimi vítěze Pražského zimního favorita Zamica," vzhlíží trenér s nadějí k vlastnímu odchovanci stáje, který loni ze tří startů vytěžil dvě vítězství včetně zmíněného pražského vrcholu pro dvouleté. Jak si Zamico (Amico Fritz - Rabbit Zamindar, Zamindar) jako syn sprintera poradí s delší distancí trenér předem odhadovat nechce "to ukáží až samotné dostihy", ale jako dvouletek dokázal vyhrát na distanci 1800 metrů a jeho matka zvítězila v Oaks, tudíž by mu derby distance nemusela dělat problém.

Zamico
Největší klasická naděje trenéra Petrlíka, pražský zimní favorit Zamico

Čtyři starty loni stihla Shirocco Fritz (Amico Fritz - Rabbit Shirocco, Shirocco), která sice sezónu ukončila jako nezvítězivší, ale v dostizích Fitmin Cupu na 1200 a 1600 metrů získala dvě třetí místa. Černý hnědák Rabbit El Kabeir (El Kabeir) debutoval až na konci října v Mostě, kde sice lehounce zaváhal na startu, ale získal třetí místo. Vlastní odchovankyni Fabrianu Third (Derante Alighieri - Fabriana, Security Risk) a importovaného Rabbit Showcasing, syna raného rychlíka Showcasing (Oasis Dream), debut teprve čeká.

Z loňských tříletých velká část zůstala ve stáji. Kromě trojice zmíněné v tabulce stáje v Pičíně opustili i Rabbit Requinto (Requinto) a Rabbit Ruler (Ruler Of The World), kteří sice zůstali v majetku zelenobílých barev, ale přesunuli se k trenéru Janu Havlíčkovi.

Brzo však zřejmě stáj opustí ještě jedna klisna, jejíž domluvený prodej má trochu nádech senzace. Hnědka Rabbit Mehmas (Mehmas), která loňskou sezónu zakončila dvěma triumfy v dostizích V. kategorie, by měla odejít do chovu. Ale nikoliv v Rabbitu či u některého z jiných domácích či evropských chovatelů. "Odejde do Austrálie, kam byla prodána za velmi dobrou cenu," říká trenér. Odpověď na otázku, proč průměrná klisna z Česka odejde k protinožcům, jejichž chov patří k nejlepším na světě, leží v klisnině rodokmenu, respektive jejím úspěšném polobratrovi. Tím je v Austrálii narozený dvouletý Frankelův syn Rampant Lion, který loni v říjnu ve Flemingtonu doběhl třetí v Maribyrnong Trial Stakes (L) a minulý měsíc odešel poražen o pouhé půl délky v Blue Diamond Preview (L). "V květnu na breeze-upu za ty peníze koupíme dva dvouleté," dodává trenér. 

rabbit breath jazz


Ve stáji zůstává nejen loňský vítěz Slovenského derby Rabbit Red Jazz (Red Jazz), ale i o rok starší Rabbit Breath (Bated Breath), vítězka EJC Leram Million, která se dosud s každou sezónou zlepšovala. Pokud v tom bude pokračovat, ale i kdyby "jen" potvrdila loňskou třídu, mají se v Pičíně na co těšit. Půldruhého měsíce před začátkem nové sezóny zatím mohou být spokojeni. "Všichni koně přezimovali dobře, jsou zdraví, teď jen aby jim to vydrželo," přeje si před sezónou trenér. A  nejen sobě. "Všichni potřebujeme k úspěchu zdraví a štěstí a přeji ho i ostatním trenérům," uzavírá Petrlík naše předsezónní povídání.        

Miloslav Vlček
foto Pavla Pechmanová a Petr Guth
  

 Předešlé části seriálu S trenéry před sezónou
 Michal Kalčík   Pavel Poles   Ingrid Janáčková Koplíková
 Jiří Chaloupka  Ing. Ivana Pejšková     Tomáš Váňa
 Karel Germič  Zdeněk Seménka  Martin Liška
 Lenka Kvapilová           

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net