affirmed alydarTakový boj o trojkorunu Amerika nikdy předtím, ani potom nezažila. Všechny tři dostihy ovládli dva hřebci, usilovně bojující o každý metr dostihu - Affirmed a Alydar. V závěrečném dostihu Triple Crown v Belmont Stakes jejich souboj vyvrcholil.

V roce 1978, přesně 2. března, odstartovala ze sovětského Bajkonuru raketa Sojuz 28, jejíž posádku tvořili sovětský kosmonaut Alexej Gubarev a první československý kosmonaut Vladimír Remek. O měsíc a 3 týdny později založili Václav Havel, Jiří Dienstbier a další v Praze Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných a 30. května došlo v Praze k tehdy zcela jistě nejsledovanějšímu polibku muže s mužem - na oficální návštěvu přiletěla do Prahy sovětská delegace vedená Leonidem Iljičem Brežněvem, kterého na letišti přivítal prezident republiky Gustáv Husák. Ještě sledovanější událostí bylo 5. listopadu zahájení vysílání seriálu Nemocnice na kraji města.

V USA to bylo podobné (jen bez polibku) - stanice CBS začala v dubnu vysílat pětidílnou sérii seriálu Dallas, k němuž po úspěchu úvodních částí přitočila ještě pár dalších dílů - celkem 360...

Napínavý seriál s dvojicí hlavních hrdinů připomínaly i dostihy americké trojkoruny, které byly dějištěm unikátního souboje dvou koní - Affirmeda (Exclusive Native) a Alydara (Raise a Native). Kentucky Derby vyhrál Affirmed o 1 1/4, v Preakness ale vítězství uhájil již jen o krk. V Belmont Stakes měl Alydar dosavadní nadvládu Affirmeda ukončit. Affirmed (č.3) šel hned po startu do vedení, zatímco Alydar se zpočátku vezl, ale brzo se přidal k Affirmedovi a společně šli hlava - hlava podstatnou část dostihu.



Affirmed, kterého vedla tehdy vycházející hvězda amerického turfu, osmnáctiletý Steve Cauthen, však v cílové rovince před sebe Alydara nepustil a po tuhém boji získal i třetí odnož trojkoruny. Z jedné z nejslavnějších rivalit v historii dostihového sportu vyšel vítězně Affirmed, který z celkem 10 dostihů, v nichž se střetl s Alydarem, vyhrál 7.

V chovu však Alydar svého na dráze silnějšího soka porazil na hlavu. Zatímco Affirmed byl průměrně úspěšným plemeníkem, Alydar dal řadu šampiónů včetně dvou vítězů Kentucky Derby Alysheby (pravý bratr u nás působícího Enjoy Plana) a Strike The Golda či vítěze Belmont Stakes Easy Goera.  


Předcházející části tohoto seriálu:
Prix de l'Arc de Triomphe 1986
Breeders' Cup Sprint 1990
Epsom Derby 1981
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 2000
Epsom Derby 1995
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 1975
Allowance, Santa Anita 1958 
Breeders' Cup Juvenile 1991
Belmont Stakes 1973

Durante reklama

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net