Souboj, který zvedl diváky ze sedadel, i zaváhání špičkového žokeje, které možná rozhodlo o výsledku - to byl Breeders' Cup Classic v roce 2000, kdy se v něm střetla evropská hvězda Giant's Causeway s americkým Tiznowem.

Storm Catův syn Giant's Causeway odcestoval do Churchill Downs s pěti Gr.1 triumfy v aktuální sezóně, díky kterým jej později Coolmore v reklamách označoval jako železného koně. Ač před startem v USA utrpěl porážku od Observatory v mílové Queen Elizabeth II Stakes a start v Breeders' Cup Classic byl jeho premiérou na písku, odskočil jako druhý favorit za vítězem Kentucky Derby Fusaichi Pegasusem. Ten však v dostihu propadl, nicméně irskému zástupci vyvstal jiný silný soupeř v Tiznowovi. Spolu svedli fantastický boj, o kterém se však  dodnes vedou spory.

Všimněte si okamžiku zhruba v 2:02 času videa a Micka Kinana v sedle Giant's Causeway. Jak posléze žokej přiznal, bič se mu v té chvíli zamotal do otěží a na malinkou chvíli nepodporoval svého oře s takovou razancí, jakou souboj s Tiznow vyžadoval. Zda toto zaváhání stálo Giant's Causewaye vítězství těžko říci, sám Kinane to samozřejmě popírá, ale prohlédněte si doběh podrobně a udělejte si obrázek sami. Shodneme se ale zcela jistě na tom, že se jednalo o jeden z nejnapínavějších soubojů, které Breeders' Cup viděl.

Giant's Causeway po tomto dostihu odešel do chovu a po sezóně v irském Coolmoru znovu odcestoval za oceán, aby se v americké pobočce irského megaprojektu v Ashford Stud stal jedním z nejlepších amerických plemeníků, Tiznow překvapivé vítězství v BC Classic zopakoval i o rok později, když zdolal jinou evropskou hvězdu Sakhee.     

Předcházející části tohoto seriálu:
Dubai World Cup 2000
Belmont Stakes 1978
Prix de l'Arc de Triomphe 1986
Breeders' Cup Sprint 1990
Epsom Derby 1981
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 2000
Epsom Derby 1995
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 1975
Allowance, Santa Anita 1958
Breeders' Cup Juvenile 1991
Belmont Stakes 1973







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net