Jméno žokeje Lestera Piggota je spojeno s celou řadu vynikajících koní i nespočtem výborných výsledků na dráze. Proč je tento žokej mnohými považován za nejlepšího žokeje celé historie turfu napoví dostih, který jsme vybrali do našeho seriálu - Epsom derby 1977.

Rok 1977 byl plný výjimečných událostí. 19. ledna v Miami na Floridě poprvé padal sníh, o necelých 8 měsíců později zemřel ve věku pouhých 42 let Elvis Presley, Pelé odehrál svůj poslední fotbalový zápas a Bee Gees vydali soundtrack k filmu Saturday Night Fever, který byl na přelomu 70. a 80 let zřejmě jednou z nejoblíbenějších desek obsluhy rozhlasu na závodišti ve Velké Chuchli. Alespoň já ji mám ve svých vzpomínkách spojenou právě s chuchelským závodištěm, kde tehdy často hrála. Tehdejší vládce českého tříletého ročníku Kento, v derby poražený Bohatierem, ji ale neslyšel - deska vyšla až 10. listopadu.

Derby o zhruba 1200 kilometrů západněji v Epsomu připravilo divákům také pěkný souboj, a to nejen z pohledu čtyřnohých hvězd The Minstrela a Hot Grove, ale i jejich jezdeckých partnerů Lestera Piggotta a Willie Carsona. Nakonec podívejte se sami.


I díky skvělé podpoře Lestera Piggotta měl v cíli navrch The Minstrel, kterého Robert Sangster koupil jako ročka v Keenelandu nejen kvůli otci Northern Dancerovi, ale i skutečnosti, že hřebec byl 3/4 bratrem Nijinského. V péči Vincenta O' Briena získal The Minstrel i Irish Derby či King George a byl v Anglii zvolen Koněm roku. Po skončení kariéry byl za 9 miliónů dolarů syndikalizován a zamířil zpět do své rodné Windfield Farm.

Předcházející části tohoto seriálu:
Breeders' Cup Classic 1977
Dubai World Cup 2000
Belmont Stakes 1978
Prix de l'Arc de Triomphe 1986
Breeders' Cup Sprint 1990
Epsom Derby 1981
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 2000
Epsom Derby 1995
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 1975
Allowance, Santa Anita 1958
Breeders' Cup Juvenile 1991
Belmont Stakes 1973

Tiger baner article







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net