Phar Lap2Nepochybuji, že většina z Vás tento dostih již viděla, byť nikoliv v jeho skutečné podobě, ale ve filmovém zpracování. Ano, jde o slavný triumf Phar Lapa v USA, kde ukázal, že není jen australskou hvězdou, ale může se rovnat s nejlepšími plnokrevníky světa.

Psal se rok 1932, v moderních dějinách jeden z nejsmutnějších a nejtíživějších roků, kdy svět ovládla velká hospodářská krize. Tehdy šlo o skutečnou krizi, která se se zpomalením ekonomiky, které jsme prožili a prožíváme, nedá srovnat.

V USA, kam Phar Lap zamířil, aby tamním šampiónům předvedl co umí, se v roce 1932 smrskl národní důchod, v roce 1929 činící 81 miliard dolarů, na pouhých 42 miliard. Milióny lidí přežívaly na stravě, kterou jedla zvířata. Dokonce i slavnému Al Caponemu, který údajně stál za smrtí Phar Lapa, se zželelo nezaměstnaných a dal zřídit veřejnou vývařovnu pro lidi bez prostředků. "Tři jídla denně, včetně neděle. K snídani se podává káva a loupák, k obědu a večeři je polévka, chleba a káva. Lze si dvakrát přidat," psal tehdy New York Times v článku "Capone krmí tři tisíce lidí denně."

V Evropě nebyla situace lepší. V Německu bylo tehdy téměř 45% lidí bez práce, čehož, jak víme, nejlépe využil Hitler, což vedlo k rozpoutání největšího válečného konflinku v lidských dějinách.

Ani u nás nebyla situace nejrůžovější a snad nejlepším příkladem, jak srovnat tehdejší krizi s tou současnou, je srovnání produkce mladoboleslavské Škodovky. Ta si totiž o rok později zajistila místo v učebnicích ekonomie, když její roční produkce činila mínus 14 automobilů. Kroutíte nevěřícně hlavou, jak mohla automobilka vykázat zápornou produkci? Je to možné. Když bylo tehdejším automobilkám nejhůře, nechala mladoboleslavská Škodovka rozmontovat 433 aut, zatímco nových během roku vyrobila 419. Rozdíl je těch mínus čtrnáct.

Přes všechny starosti a trable, možná dokonce o to víc, se lidé chtěli (a potřebovali) bavit. A tak kromě rekordních prodejů puzzle (v USA tehdy prodávali v průměru 10 miliónů skládaček týdně!!!) chodili i na dostihy.

Jak vidíte na videu, platí to i o Aqua Caliente Handicapu, nejbohatším americkém dostihu té doby. Tisíce diváků přilákala ale i účast australské hvězdy Phar Lapa. Nebudu Vás unavovat popisem, jistě víte, že Phar Lap se amerických soupeřů nezalekl a dostih, navzdory nejvyšší váze v poli bez problémů vyhrál, navíc v novém traťovém rekordu. Bylo to ale jeho poslední vítězství. Krátce poté, za dosud ne zcela vyjasněných okolností, uhynul.




Předcházející části tohoto seriálu:
Epsom derby 1977
Breeders' Cup Classic 1977
Dubai World Cup 2000
Belmont Stakes 1978
Prix de l'Arc de Triomphe 1986
Breeders' Cup Sprint 1990
Epsom Derby 1981
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 2000
Epsom Derby 1995
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 1975
Allowance, Santa Anita 1958
Breeders' Cup Juvenile 1991
Belmont Stakes 1973
      

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net