PeintreVýkon, který podal v tomto dostihu je fantastický. Ale ještě působivější je krátký okamžik, během něhož Peintre Celebre předvedl zrychlení, jaké je k vidění opravdu jen velmi, velmi zřídka. 


Tehdy se na startu Prix de l'Arc de Triomphe sešlo 18 koní, mezi nimiž nechyběl předchozí vítěz Helissio, první dva z King George VI and Queen Elizabeth Diamond Stakes, největšího anglického srovnávacího testu na 2400 metrů, Swain a Pilsudski (třetí za nimi skončil již zmíněný Helissio), vítězka Deutsches Derby Borgia, vítěz Irish St Leger Oscar Schindler a další hvězdy evropského turfu.

Tříletý ryzák Peintre Celebre (Nureyev) nastupoval na start poté, co v přezkoušce v Prix Niel utrpěl teprve druhou životní porážku, když o krk prohrál s Rajpoute. Vítěz Prix du Jockey club a Grand Prix de Paris však v dostihu předvedl, jakým talentem je.

V dostihu jej poznáte snadno - ryzák s velkou lampou, jehož jezdec Olivier Peslier byl oblečen do modrého dresu se se světle modrou čapkou, se držel uprostřed pole na bariéře, zatímco Helissio šlapal na čele. To podstatné se dělo až v závěru. Pokochejte se sami, jak Peslier našel v cílové rovince místo, kudy s hřebcem přejít na čelo a hlavně: soustřeďte se na okamžik, kdy se Peintre Celebre dostane na čelo před soupeře, ale přesto ještě zrychlí. A jak!

Tímto dostihem se Peintre Celebre rozloučil s dostihovou kariérou a nastoupil místo plemeníka - kde jinde než v Coolmoru. Připouštět začal za 65 tisíc irských liber, ale ač rozhodně není špatným plemeníkem (otec 59 BT vítězů - 5% z celkové produkce), přece jen se od něj čekalo více a dnes je k mání již "jen" za 10 tisíc euro.    
   

Předchozí dostihy tohoto seriálu:
Prix de l'Arc de Triomphe 1999 - Montjeu
Betdirect.co.uk median auction maiden stakes 2004 - Ballinger Ridge
Aqua Caliente Handicap 1932 - Phar Lap
Epsom derby 1977 - The Minstrel
Breeders' Cup Classic 2000 - Tiznow
Dubai World Cup 2000 - Dubai Millennium
Belmont Stakes 1978 - Affirmed
Prix de l'Arc de Triomphe 1986 - Dancing Brave
Breeders' Cup Sprint 1990 - Safely Kept
Epsom Derby 1981 - Shergar
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 2000 - Montjeu
Epsom Derby 1995 - Lammtarra
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 1975 - Grundy
Allowance, Santa Anita 1958 - Silky Sullivan
Breeders' Cup Juvenile 1991 - Arazi
Belmont Stakes 1973 - Secretariat







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net