Sariska IrishoaksKdyž jsme začali připravovat nové stránky ve spojení TURF Magazínu a Fitminu a pro ně tento seriál o významných dostizích, které si stojí za to připomenout, bylo Irish Oaks z roku 2009 jedním z prvních, které jsme chtěli uvést.

Bohužel tehdy nebyl záznam nikde k nalezení. Netušil jsem, že jen pár dní poté, co jsem dostih usilovně, ale neúspěšně, hledal na webu, někdo nahrál na YouTube alespoň závěr, který jsem dnes, tentokrát úplnou náhodou, objevil.

Z dostihu uvidíte jen cílovou rovinku, ale právě ta způsobila, že se mi dostih vryl do paměti. A jsem si jist, že, pokud jste dostih dosud neviděli, budete na tom stejně. Jako favoritka do něj tehdy odskočila vítězka Oaks z Epsomu Sariska (Pivotal), klisna, která především v tomto dostihu předvedla, jakou mimořádnou individualitou je. V Curragh tehdy narazila na řadu vynikajících klisen v čele s Midday, to jí však nezabránila v tom, aby své soupeřky takřka znemožnila. Nakonec podívejte se sami:
   

 
Po vítězství v Irish Oaks Sariska doběhla druhá v Yorkshire Oaks za čtyřletou Dar Re Mi, poté třetí proti hřebcům v Champion Stakes. Ve čtyřech letech vyhrála Middleton Stakes (Gr.2), kde znovu porazila Midday, a pak doběhla druhá za Fame And Glory v Coronation Cupu (Gr.1). Poté ale svěřenkyně trenéra Michaela Bella usoudila, že už má běhání dost a dala to najevo dost svérázným způsobem.  V Yorskhire Oaks, do kterých odskakovala jako favoritka, zůstala v okamžiku startu v klidu stát ve startovacích boxech a totéž provedla v Prix Vermeille, po kterých už trenér s majitelem usoudili, že další dostihové pokusy nemají smysl a Sariska odešla do chovu.


Předchozí dostihy tohoto seriálu:
Prix de l'Arc de Triomphe 1997 - Peintre Celebre
Prix de l'Arc de Triomphe 1999 - Montjeu
Betdirect.co.uk median auction maiden stakes 2004 - Ballinger Ridge
Aqua Caliente Handicap 1932 - Phar Lap
Epsom derby 1977 - The Minstrel
Breeders' Cup Classic 2000 - Tiznow
Dubai World Cup 2000 - Dubai Millennium
Belmont Stakes 1978 - Affirmed
Prix de l'Arc de Triomphe 1986 - Dancing Brave
Breeders' Cup Sprint 1990 - Safely Kept
Epsom Derby 1981 - Shergar
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 2000 - Montjeu
Epsom Derby 1995 - Lammtarra
King George VI and Queen Elizabeth Stakes 1975 - Grundy
Allowance, Santa Anita 1958 - Silky Sullivan
Breeders' Cup Juvenile 1991 - Arazi
Belmont Stakes 1973 - Secretariat

 







    Valid XHTML and CSS ©2013 Fitmin | code hofmanovi.net